Luikse justitie wil immuniteit drie politici opheffen

BRUSSEL, 21 DEC. De Luikse procureur-generaal, Léon Giet, heeft gisteren de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van drie topfiguren in de Waalse socialistische partij gevraagd.

Het Luikse parket wil de Waalse eerste minister Guy Spitaels, de federale vice-premier Guy Coëme en de regionale minister Guy Mathot horen in verband met de aanschaf van 46 Agusta-gevechtshelikopters voor het Belgische leger. De Luikse onderzoeksrechter Ancia onderzoekt of er een verband bestaat tussen betalingen van smeergeld aan de PS en de moord op de oud PS-topman André Cools. Ook zou er een verband zijn met een grote aandelenzwendel, rond de figuur van de PS-parlementariër en oud-minister Alain Van der Biest. Ook om de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid is nu gevraagd.

Mathot zal worden ondervraagd over de betaling van commissielonen door Agusta. Coëme zou meer weten van vervalsingen van deskundigen-verslagen over de helikopters. En Spitaels zou inzicht kunnen geven in de financiering van de PS. Alle drie hebben betrokkenheid bij de Agusta- en Cools-affaires ontkend.