Libanese christelijke partij is doelwit bomaanslag

BEIROET, 21 DEC. Een zware bomaanslag op het hoofdkwartier van Libanons grootste christelijke partij, de Falange, in Oost-Beiroet heeft gisteren drie mensen het leven gekost. Er vielen ongeveer 130 gewonden, onder wie 70 leden van de Falange.

De bom, 250 kilo explosieven verborgen in een bij het gebouw geparkeerde auto, ontplofte terwijl het politburo van de Falange voor zijn wekelijkse zitting bijeen was. Ook leden van het centraal comité van de partij waren in het twee verdiepingen tellende gebouw aanwezig.

Er waren geen onmiddellijke aanwijzingen of suggesties wie verantwoordelijk is voor de aanslag, die herinneringen opriep aan de Libanese burgeroorlog, toen dergelijke bomexplosies aan de orde van de dag waren.

De Falange, de grootste partij van de circa een miljoen maronitische christenen in Libanon, heeft ernstige problemen met de sunnitische premier Rafiq al-Hariri sinds deze 14 maanden geleden aan de macht kwam. Maar ook ruziet de Falange met de concurrerende maronitische beweging van Samir Geagea en met de in ballingschap levende ex-legercommandant generaal Aoun. Daarentegen probeert de Falange toenadering te zoeken tot Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon uitoefent.

De christenen, en daarmee ook de Falange, hebben in de burgeroorlog veel politieke invloed verloren. Het vredesakkoord dat het einde van de oorlog bezegelde, kent de moslims veel meer zeggenschap toe, al werd niet getornd aan het traditionele systeem van verdeling van publieke functies naar religie. Uit woede hebben de christenen vorig jaar nauwelijks meegedaan aan de parlementsverkiezingen.

“Dit zwarte incident herinnert de Libanezen aan de gewelddadige nachten die zij tijdens de oorlog hebben doorgemaakt, en waarvan ze dachten dat ze tot het verleden behoorden”, reageerde het christelijke radiostation Stem van Libanon gisteren. Partijleider George Saadeh, die gisteren wegens ziekte afwezig was, zei dat “de boodschap, met haar vuur en verwoesting, is ontvangen”. “Het is een boodschap tegen de vrede, maar ons antwoord is dat we genoegen scheppen in opofferingen terwille van de vrede”. (Reuter, AP, AFP)