Levenslang voor moord op homo's

LONDEN, 21 DEC. Een voormalige beroepsmilitair, de 39-jarige Colin Ireland, begint vandaag aan een gevangenisstraf van vijfmaal levenslang plus de rechterlijke aanbeveling 'nooit meer vrijlaten' voor de moord op vijf homoseksuele mannen in Londen in de afgelopen zomer.

De moorden veroorzaakten paniek in de homoseksuele gemeenschap in Londen en leidden tot massademonstraties. De slachtoffers waren mannen met een voorkeur voor sadomasochistische seks. Zij werden telkens aangetroffen, vastgebonden op een bed en gewurgd. Het onderzoek werd bemoeilijkt door het wederzijdse wantrouwen tussen de homoseksuele gemeenschap en de politie, een gevolg van het feit dat homoseksualiteit hier lang strafbaar is gebleven. De recherche werd na de vierde moord gedwongen een hulpverleningsorganisatie voor homoseksuelen Galop, en de Gay Press in te schakelen, teneinde aan informatie te komen. Ireland meldde zich zelf, na publikatie van een opname van een veiligheidscamera, waarop hij te zien was met de laatste van zijn slachtoffers, de chef-kok Emanuel Spiteri.