Krentenbrood

Ik heb iets tegen de PTT en ik heb iets tegen Kerstmis. De PTT is geprivatiseerd tot een agressief reclamemonster, een pusher van zinloze communicatie. En Kerstmis is bezweken onder de terreur van de knusheid, verworden tot een grof geregisseerd spektakelstuk voor mestkalveren.

De combinatie, PTT en Kerstmis samen, is een regelrechte verschrikking. Vroeger stuurde je een enkel kaartje voor de aardigheid. Tegenwoordig ben je moreel verplicht tot karrevrachten. Om die lui van hun postzegels af te helpen!

En niet alleen de PTT. Bij de slager zit de kerstgedachte in de rollade, bij de bakker in het krentenbrood met spijs en bij de slijter in de wijn. En bij de juwelier in goud. Stel je voor dat we elkaar geen goud cadeau zouden doen - dan is er toch geen liefde meer!

En die ellendige muziekjes overal. Nu zijt wellecome op het draaiorgel, de herdertjes lagen bij nachte in de Hema en vrede op aarde bij de poelier. Honderdtachtig onverbiddelijke kerstsongs bij Arcade! En wordt het wel een witte kerst? Want waar in vredesnaam moet het met ons naartoe als het geen witte kerst mocht zijn?

Ik herinner mij dat Kerstmis om het kindje draaide, de vredevorst, de Zoon van God, en toegegeven, op den duur werd het een vervelend kindje, maar het had toch wel iets fijns, je kreeg tenminste niet het gevoel dat je moest onderduiken.

    • Koos van Zomeren