Kerstboom gewild ondanks prijsstijging

ROTTERDAM, 21 DEC. Hoewel kerstbomen dit jaar circa twintig procent duurder zijn geworden, hebben handelaren nagenoeg niets gemerkt van een afgenomen vraag. “Mensen willen voor de kerstdagen toch een boom in huis, daar verandert een kleine prijsstijging niets aan”, zegt M. Uittenbroek van tuinbedrijf Bloemenlust uit Bleiswijk, dat per jaar ruim 700 kerstbomen verkoopt. De prijs van de meest gangbare kerstboom, de spar van één tot anderhalve meter, ligt bij hem tussen de 25 en dertig gulden.

Landelijke gegevens over de verkoop van kerstbomen zijn niet voorradig; sparren en andere dennebomen worden niet als kerstboom gefactureerd. Boomkweker A. Stabel uit Best stelt de verkoop van in Nederlandse gekweekte kerstbomen op zo'n anderhalf miljoen per jaar, een kwart van de naar schatting zes miljoen bomen die elk jaar de Nederlandse huiskamers worden ingesleept. Tuincentra verhandelen vooral bomen uit de Ardennen, Duitsland en Denemarken. Sinds kort importeren sommige ook bomen uit Hongarije.

De prijsstijging van kerstbomen verklaart Stabel door nachtvorst, die twee jaar geleden veel jonge aanplant in de Ardennen aantastte. Vooral de 'exclusieve' blauwspar is in prijs gestegen. Ook de Nordman-boom, populair omdat zijn naalden niet uitvallen, is dit jaar vijf gulden duurder.

F. Rietveld van tuincentrum Fleur in Gouda, dat elk jaar 3.000 kerstbomen verkoopt, ziet twee redenen voor de prijsstijging: “Transport vanuit Denemarken, waar de Nordman vandaan wordt gehaald, is duurder geworden. Bovendien is de Nordman dit jaar erg in trek bij Duitsers waardoor er minder voor Nederland overblijft.”

J. van de Dussen van de gelijknamige boomkwekerij uit Nieuwerkerk aan de IJssel schrijft de prijsstijging vooral toe aan door de toegenomen vraag naar gróte kerstbomen. “Hiermee is geen rekening gehouden omdat klanten voorheen vooral bomen van anderhalve meter kochten. Er is een tekort ontstaan omdat er onvoldoende hoge bomen zijn aangeplant.”

Volgens J. Kemperen van de Dienst Landbouw Voorlichting zijn kerstbomen ook duurder geworden door stijgende arbeidskosten bij boomkwekers en verdroging van de grond. Twee jaar geleden voorspelden kwekers al dat de prijzen zouden stijgen omdat de teelt nauwelijks nog rendabel was.

Naast hogere prijzen is nog een andere trend te zien bij de kerstbomen. In toenemende mate ondervindt de 'natuurboom' concurrentie van de kunstboom. Intratuin verkoopt kunstbomen vanaf negentien gulden. De prijzen lopen op tot twaalfhonderd gulden voor hoge, exclusieve modellen met veel takken.

“Het assortiment kunstkerstbomen wordt door het succes elk jaar uitgebreid”, zegt verkoper A. Droogh van Intratuin in Zoetermeer. Dit filiaal verkoopt nu ruim 2.000 kunstkerstbomen tegenover 5500 echte. Volgens zijn Intratuin-collega K. de Graaf in Nieuwerkerk aan de IJssel is de opmars van de kunstboom nog niet ten einde. “Mensen zijn het jaarlijks terugkerende gezoek naar de perfecte kerstboom zat. Ze kiezen een kunstboom uit waar ze niet telkens de dennenaalden onderuit hoeven te stofzuigen. Zo'n boom kan echt jarenlang mee.”

J. Frederiks, werkzaam bij de afdeling natuurbomen van Intratuin in Zoetermeer, betreurt de groeiende verkoop van kunstbomen. “Nepbomen zijn ontzettend slecht voor het milieu. Denk alleen maar aan de gassen die vrijkomen wanneer de bomen uiteindelijk worden vernietigd. Dat is veel slechter dan de rook die vrijkomt bij kerstboomverbranding. Bovendien wordt op steeds meer plaatsen de kerstboom versnipperd in plaats van verbrand. Op de een of andere manier hebben veel mensen juist van èchte bomen het idee dat ze milieu-onvriendelijk zijn. Er wordt gedacht dat kerstbomen worden gekapt in de kleine hoeveelheid bos die Nederland nog rijk is. Dat is niet waar. Die bomen worden speciaal voor dit doel gekweekt.”