Israel en PLO nu in Parijs

JERUZALEM, 21 DEC. Als vervolg op hun mislukte besprekingen in Oslo voeren vertegenwoordigers van Israel en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie vandaag besprekingen in Parijs in een poging de laatste obstakels voor een Israelische terugtrekking uit de Gazastrook en Jericho uit te weg te ruimen.

Struikelblokken vormen nog steeds de omvang van het district Jericho, de veiligheid van joodse kolonisten en de kwestie van controle over de grensovergangen. Zowel aan Israelische als aan Palestijnse zijde was gisteren sprake van gematigd optimisme over de besprekingen. De Palestijnse onderhandelaar Mahmoud Abbas (Abu Mazen) zei dat er inmiddels “gedeelteljke overeenstemming over sommige van de betwiste punten” bestaat. Israel en de PLO willen het vergaand met elkaar eens zijn vóór een nieuwe top tussen de Israelische premier Rabin en PLO-leider Arafat. Hun vorige topontmoeting mislukte 12 december, waardoor het voor 13 december vastgestelde begin van de Israelische terugtrekking niet kon doorgaan. (AP)