Goede thuishaven voor Stokvis

AMSTERDAM, 21 DEC. “R.S. Stokvis & Zonen bestaat binnenkort 150 jaar. Ik had gedacht dat we dat als zelfstandige onderneming zouden meemaken”. Stokvis-directeur mr. G. van den Brink lijkt er niet om te treuren dat het anders is gelopen. Zijn bedrijf heeft in de nieuwe eigenaar, het Haagse groothandelsconcern Borsumij Wehry, een goede thuishaven gevonden, zo liet Van den Brink gisteren tijdens een persconferentie weten. Dat geldt ook voor Van den Brink zelf: de crisismanager die een groot deel van zijn loopbaan heeft besteed aan het oplossen van problemen bij bedrijven als Union (fietsen) en Newtron (automatisering) krijgt een zetel in de raad van bestuur van Borsumij Wehry, een functie die naar verwachting aanmerkelijk rustiger zal zijn. “Ik word ook wat ouder”, lachte Van den Brink op de vraag of hij zich bij het traditionele handelshuis Borsumij op zijn plaats zou voelen.

Ook de bestuursvoorzitter van Borsumij Wehry, J. Noordam, straalde gisteren tevredenheid uit over de voorgenomen overname van Stokvis. Borsumij, dat 75 miljoen gulden (de intrinsieke waarde van Stokvis) plus een nog onbekend bedrag aan goodwill voor Stokvis op tafel legt, verwacht met de inlijving van deze technische handelsonderneming uit Veenendaal “een stevige handelspoot” aan de bestaande activiteiten toe te kunnen voegen. Bovendien past de overname in de strategie van Borsumij Wehry om de afhankelijkheid van consumentengoederen te verkleinen, zo benadrukte Noordam gisteren. Op dit moment behaalt Borsumij Wehry 80 procent van de omzet met consumentengoederen; na de overname van Stokvis zal dit percentage terugzakken tot 63.

Borsumij Wehry is op dit moment actief in acht sectoren, varierend van consumentenelektronica, geschenken en reclame, sportartikelen en planten- en interieurdecoratie tot industriële postorderactiviteiten en beveiliging. Door de overname van de handelsmaatschappij Ceteco van het transportbedrijf Van Ommeren is Borsumij Wehry sinds vorig jaar ook actief op het gebied van detailhandel in Latijns Amerika. Het concern behaalde vorig jaar een winst van 35 miljoen gulden op een omzet van twee miljard gulden.

Borsumij Wehry, dat in 1991 opeens geconfronteerd werd met afzetproblemen in een aantal sectoren (elektronica bijvoorbeeld), heeft de afgelopen jaren forse reorganisaties doorgevoerd. Na afronding van dit proces, waarbij een aantal verliesgevende activiteiten werd afgestoten, is de onderneming driftig op zoek gegaan naar vervanging. Zo nam het concern deze zomer de in Almere gevestigde woondecoratie-onderneming Euro-decor over, terwijl de computer-divisie werd versterkt door de overname van een deel van Alpha Computer Diensten en Manudax. Ook besloot Borsumij dit jaar sneller dan afgesproken Ceteco volledig over te nemen.

Met de acquisitie van het technische handelshuis Stokvis haalt Borsumij geen onbeschreven blad binnen. Nadat deze onderneming begin 1991 werd gered uit het failliete Ogem-concern, kwam Stokvis terecht bij het zakenimperium van de Pakistaanse gebroeders Gokal - een familie die al snel in opspraak kwam doordat zij zwaar in het krijt bleek te staan bij de nu eveneens failliete BCCI-bank. Stokvis werd opnieuw gered, ditmaal door de NMB Investment Bank (nu ING) die alle aandelen overnam.

Van den Brink, die in april dit jaar aantrad en de helft van de aandelen Stokvis van ING Investment Bank overnam, startte onmiddellijk met een reorganisatie. “De houdstermaatschappij is terugbgebracht tot normale proporties. Op dit moment zijn we nog bezig met de verkoop van een aantal bedrijven”, aldus Van den Brink. Hoewel Van den Brink bevestigde dat het rendement van Stokvis de laatste jaren niet goed was (in 1992 boekte de onderneming op een omzet van circa 570 miljoen gulden slechts een operationeel resultaat van zes miljoen gulden), ontkende de directeur dat hij daarom zou hebben besloten zo snel na zijn aantreden in te gaan op het overnamebod van Borsumij Wehry. “Het was bij Stokvis zeker niet rampzalig. Het was geen Newtron”, aldus Van den Brink. Hij ontkende ook dat de overname zou zijn doorgedrukt door grootaandeelhouder ING Investment Bank.

Stokvis, dat binnen Borsumij Wehry als zelfstandige onderneming blijft opereren, zal zich volgens Van den Brink de volgende jaren op vier sectoren concentreren: warmte/kracht-koppeling, grondverzetmachines, industriële tapes en onderdelen voor de auto-industrie. Hij verwacht daarmee volgend jaar een omzet van circa 460 miljoen gulden te genereren, “met een positieve bijdrage aan de winst per aandeel van Borsumij”.