Duitse soldaten eind maart uit Somalië

BONN, 21 DEC. Uiterlijk 31 maart 1994 zullen alle (nog) 1300 soldaten van het Duitse VN-contingent in Somalië weer thuis zijn. Dit heeft het Duitse kabinet gisteren beslist op voorstel van de ministers Volker Rühe (CDU, defensie) en Klaus Kinkel (FDP, buitenlandse zaken), die de afgelopen maanden enkele keren openlijk hadden geruzied over de datum van terugtrekking van het 1 juli 1993 uitgezonden, oorspronkelijk 1700 man sterke contingent.

Voor Rühe was daarbij beslissend, zoals hij al in oktober zei, dat de eenheid niet de haar toegedachte logistieke taak ten behoeve van een VN-contingent uit India had kunnen uitvoeren, want dat was niet ter plaatse in Somalië verschenen, en bovendien dat de VS per 31 maart 1994 hun troepen wil hebben teruggetrokken. Kinkel, die campagne voert voor een vaste Duitse zetel in de Veiligheidsraad, had de eenheid zo laat mogelijk willen terugtrekken en dat - na overleg met de VN - ook zo laat mogelijk bekend willen maken. Hij heeft zijn zin gekregen nu het Duitse kabinet de laatste vergadering voor het kerstreces, hetgeen ook de laatste mogelijkheid is in verband met organisatorische eisen, heeft benut om het formele terugtrekkingsbesluit te nemen.