Dr. Antoon Veerman, oud-staatssecretaris van ...

Dr. Antoon Veerman, oud-staatssecretaris van onderwijs en voormalig Tweede-Kamerlid, is zondag in zijn woonplaats Lage Mierde op 77-jarige leeftijd overleden.

Begin jaren zeventig was Veerman als voorzitter van de ARP sterk betrokken bij het samengaan van zijn partij met KVP en CHU in het CDA. Hij heeft de naam Christendemocratisch Appel bedacht. In ARP-kringen bestond aanvankelijk grote voorkeur voor de naam Evangelische Volkspartij, maar deze naam schrok veel katholieken als 'te pretentieus' af. De KVP wilde een 'open partij' maar daar had Veerman weer grote moeite mee. “Een humanist mag van mij tot de partij toetreden maar de humanistische levensvisie mag niet bepalend worden voor de koers van de partij” zei hij in 1971.

Veerman was Kamerlid voor de ARP van 1962 tot 1963 en van 1967 tot 1973. In 1975 keerde hij na een staatsecretariaat van twee jaar om gezondheidsredenen terug naar de Kamer. In 1981 nam hij afscheid als CDA-Kamerlid.