China wil 'inferieure baby's' voorkomen

PEKING, 21 DEC. China bereid een wet voor die abortussen en sterilisaties oplegt “om te voorkomen dat geboortes van inferieure kwaliteit” plaatshebben en “om het niveau van de gehele bevolking te verbeteren”. Dat heeft het persbureau Nieuw China gisteren gemeld.

Volgens de Chinese overheid is een dergelijke wet geboden om “abnormale geboortes” tegen te gaan. “Deze wet verbiedt huwelijken van mensen die hepatitis, geslachtsziektes en geestelijke afwijkingen hebben. Zwangere vrouwen met infectieziektes of zij die een abnormale foetus dragen, zullen volgens de wet worden aangeraden abortus te laten plegen. Echtparen in deze categorie krijgen het advies zich te laten steriliseren”, aldus het nieuwsagentschap.

Volgens de Chinese regering telt het land vijftig miljoen lichamelijk en geestelijk gehandicapten, op een bevolking van 1,2 miljard. “Meer dan tien miljoen gehandicapten waren er met een betere controle niet geweest”, aldus Nieuw China.

In het wetsontwerp, dat vrijwel zeker tot wet zal worden verheven, wordt niet over dwangmaatregelen gesproken. Maar bij eerdere maatregelen - bij voorbeeld de verplichting dat echtparen maar één kind mogen hebben - kwamen gedwongen abortussen in de praktijk wel degelijk voor.

De Chinese regering neemt een voorschot op de behandeling van baby's die worden geboren met een handicap. “Of er euthanasie moet worden gepleegd op kinderen met aangeboren afwijkingen staat nog niet vast omdat de internationale gemeenschap zich nog niet heeft uitgesproken over deze kwestie,” aldus Nieuw China. (AP, Reuter)