Brokx weg als voorzitter regiobestuur

TILBURG, 21 DEC. Burgemeester G. Brokx van Tilburg dreigt op te stappen als voorzitter van het samenwerkingsverband Midden-Brabant. Hij heeft dat gisteren tijdens de raadsvergadering laten weten.

Brokx zegt dat Tilburg en de omliggende gemeenten door de plannen van het provinciaal bestuur voor een regionale herindeling onvoldoende bestuurskracht zullen krijgen omdat een aantal gemeenten bij andere regio's wordt ingedeeld.

Bovendien meent Brokx dat de kans voor Tilburg en omgeving om uit te groeien tot een stadsprovincie met eigen bevoegdheden flink is verkleind nu het rijk slechts serieus discussie voert over de regio's Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Hengelo/ Enschede, Arnhem/ Nijmegen en Eindhoven/ Helmond.

Brokx wijst erop dat door de provinciale plannen voor een regionale herindeling drie gemeenten uit het samenwerkingsverband zullen treden en dat daarvoor pas over vier of vijf jaar compensatie zal komen door de toetreding van vier andere gemeenten.

Bovendien heeft een aantal van deze gemeenten al laten doorschemeren meerderheidsbesluiten te zullen gaan nemen tegen de belangen van Tilburg in, waardoor volgens hem de positie van de centrale stad ernstig zal worden verzwakt.

Van zijn voornemen als voorzitter van het samenwerkingsverband Midden-Brabant te bedanken heeft hij intussen de commissaris van de koningin in Noord-Brabant, Houben, en het dagelijks bestuur van het SMB op de hoogte gesteld.