Bestrijding van overlast in station A'dam

AMSTERDAM, 21 DEC. Het aantal aangiften bij de spoorwegpolitie van het Centraal Station van Amsterdam is na de start van een veiligheidscampagne afgelopen weekeinde van acht per dag gedaald naar drie. Dat meldt een woordvoerder van de spoorwegpolitie. Op het Centraal Station van Amsterdam zijn de Nederlandse Spoorwegen begonnen met een 'drastische bestrijding' van de overlast.

Een maandlang worden acht extra agenten van de spoorwegpolitie in burger ingezet om zakkenrollerij en diefstal van bagage te voorkomen. Tussen januari en oktober 1993 is er door 1.676 reizigers aangifte gedaan van diefstal. In dezelfde periode het jaar daarvoor waren dat er 2.022. “In '93 is dat aantal gedrukt door een verhoogde inzet van het personeel, maar die verhoogde inzet kon niet worden geconsolideerd”, aldus de politiewoordvoerder. Nu wordt die druk weer opgevoerd. De controles hebben vooral plaats op de perrons waar de reizigers met internationale treinen het risico lopen slachtoffer te worden van bagagerovers en zakkenrollers.

Dagelijks controleren twaalf speciaal opgeleide conducteurs en perronopzichters steekproefgewijs tussen tien uur 's ochtends en drie uur 's middags op de perrons of reizigers geldige vervoersbewijzen hebben. In januari 1993 klaagden 48 mensen dat ze werden lastiggevallen door junks, zwervers of opdringerige types. In november was dat gestegen tot 157.

“Randfiguren die reizigers overlast bezorgen” zullen uit het station worden gezet. Het aantal 'toegang-ontzeggingen' is normaal gesproken vijf per week, aldus de woordvoerder van de spoorwegpolitie, “Bij de eerste twee dagen van de actie is al aan negentien mensen de toegang ontzegd.” Per dag maken 140.000 mensen gebruik van het CS.

Er komt ook extra verlichting in hoeken en tunnels. Er worden waarschuwingsstickers geplakt op onbeheerde bagage, en er komt een extra meldpunt voor kruiers. Half januari worden 132 camera's in het station geplaatst.