Akkoord in Zuid-Afrika blijft uit

JOHANNESBURG, 21 dec. De pogingen van de regering-De Klerk en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) om de conservatieve Vrijheidsalliantie te betrekken bij de nieuwe grondwet voor Zuid-Afrika dreigen te mislukken.

Delegaties van het rechtse Afrikaner Volksfront en het ANC besloten daarom vanmorgen in Johannesburg op het laatste moment geen handtekeningen te zetten onder hun voorlopig akkoord, waarin het uitgangspunt van een blank thuisland (volksstaat) in het nieuwe Zuid-Afrika wordt erkend. De onderhandelingen tussen de regering, het ANC en de Vrijheidsalliantie van conservatieve blanke en zwarte partijen en twee thuislanden belandden gisteren na tien uur in een impasse.

Zowel oud-generaal Constand Viljoen, leider van het Afrikaner Volksfront dat deel uitmaakt van de Vrijheidsalliantie, als de leider van de ANC-delegatie, tweede secretaris-generaal Jacob Zuma, verklaarden dat de inhoud van de overeenkomst overeind blijft.