Witt kwalificeert zich voor EK kunstrijden

ROTTERDAM, 20 DEC. Bij haar poging om zich voor de derde keer te plaatsen voor de Olympische Spelen heeft Katarina Witt afgelopen weekeinde het eerste obstakel genomen. Bij de Duitse kampioenschappen kunstrijden in Herne eindigde ze zaterdag als tweede achter de 16-jarige Tanja Szewczenko. De tweevoudig olympisch kampioene, twaalf jaar ouder dan haar directe rivale, kwalificeerde zich daarmee voor de Europese kampioenschappen volgende maand in Kopenhagen. Als ze daar de derde Duitse deelneemster kan voorblijven, mag ze in februari meedoen aan de Winterspelen.

Witt zei na afloop van de ereceremonie dat het een “bijzonder gevoel was” om na zes jaar afwezigheid weer op het podium te staan. Ze sprak over “een persoonlijke overwinning” en over “een bewijs dat het zin heeft om een droom na te jagen, wat de mensen ook zeggen”. Haar trainster Jutta Müller vond dat Witt “zichzelf overtroffen had”.

'Het mooiste gezicht van het socialisme', zoals ze tijdens haar sportcarrière in Oost-Duitsland genoemd werd, maakte afgelopen weekeinde haar comeback in de wedstrijdsport. Zes jaar heeft ze als prof haar geld verdiend in ijsrevues, als model en als filmster. In de vrije kür waarmee ze zaterdag zilver veroverde, had ze vier drievoudige sprongen verwerkt. Twee weken geleden, toen ze bij een ijsgala in Frankfurt de kür voor het eerst aan het publiek liet zien, was ze al gevallen bij de eerste combinatie. Zaterdag bleef ze op de been, al verloor ze aan het eind van haar kür bij een dubbele axel bijna nog haar evenwicht.

Net zoals vroeger viel Witt vooral op door uitstraling, elegantie en kunstzinnigheid. Voor de artistieke interpretatie kreeg ze van de jury drie keer een 5,9 en zes keer een 5,8. Bij de technische beoordeling was haar hoogste cijfer een 5,6. De 2500 toeschouwers gaven haar na afloop een staande ovatie. Het ijs werd met rode rozen bezaaid.