Wanamaker overleden

AMSTERDAM, 20 DEC. De Amerikaanse acteur Sam Wanamaker (74) is zaterdag in Londen overleden.

Vanaf 1949 woonde de in Chicago geboren Wanamaker in Engeland, omdat linkse politieke sympathieën zijn Amerikaanse loopbaan in gevaar brachten. In de jaren vijftig groeide hij uit tot een betrouwbare kracht in de Engelse theaterwereld. Ook speelde hij rollen in een groot aantal films, waaronder My Girl Tisa (1948), het door mede-balling Edward Dmytryk in Engeland geregisseerde Give Us This Day (1949), maar later ook in publiekssuccessen als Taras Bulba, Those Magnificent Men in Their Flying Machines, The Spy Who Came in from the Cold en Superman IV. Zijn grootste bekendheid ontleende Wanamaker aan het initiatief om Shakespeares houten Globe-theater een honderdtal meters van de oorspronkelijke lokatie aan de zuidelijke oever van de Theems te laten herbouwen. De door hem opgerichte Shakespeare Globe Trust heeft een gedeelte van dit plan weten te realiseren, maar de replica van het Globe-theater is nog niet voltooid. Met name wegens deze verdiensten werd de Amerikaanse staatsburger Wanamaker honorair benoemd tot Commander of the British Empire.