Verkoop terminal Van Ommeren ketst af

ROTTERDAM, 20 DEC. Koninklijke Van Ommeren uit Rotterdam heeft een streep gehaald door de voorgenomen verkoop aan het Amsterdamse TCA Holding van zijn tank-terminal aan de Amsterdamse Coenhaven. Dat heeft het handels- en opslagconcern vanmorgen bekendgemaakt.

De bekendmaking volgt op een inval die politie en milieudiensten afgelopen vrijdag deden bij vestigingen van TCA in de Rotterdamse en Amsterdamse haven en in de provincie Groningen. Het bedrijf wordt verdacht van overtreding van milieuwetten en van valsheid in geschrifte. Greenpeace heeft TCA in verband gebracht met de export van giftige stoffen naar België en Frankrijk. TCA ontkent de beschuldigingen en is woedend op Justitie, die met de inval het bedrijf schade zou hebben berokkend.

Van Ommeren maakte vorige week bekend dat het zijn terminal met opslagtanks voor oliën wilde verkopen aan TCA. Het transportbedrijf was bereid op de onvoldoende renderende terminal een boekverlies van 3 miljoen gulden te nemen om er vanaf te komen.

Een woordvoerder van Van Ommeren zegt dat zijn bedrijf heeft besloten de onderhandelingen te beëindigen wegens de negatieve publiciteit over TCA. Hij wijst erop dat het nog steeds de bedoeling is de terminal van de hand te doen. Ook hoopt Van Ommeren dat het boekverlies ondanks het afketsen beperkt kan blijven tot 3 miljoen gulden.

De veertig werknemers van de terminal besloten vorige week, in verband met de voorgenomen verkoop het Amsterdamse bedrijfsterrein te bezetten en gesloten te houden voor de directie. Vandaag zou het personeel beslissen over een eventuele opheffing van de bezetting, aldus een woordvoerder van het personeel. Bij het ter perse gaan van deze editie werd het terrein nog bezet gehouden.

Ook onder het personeel bij andere tank-terminals van Van Ommeren in de Europoort, Botlek en Vlaardingen is onrust ontstaan. De bonden, die sinds oktober onderhandelen over vermindering van het aantal personeelsleden, hebben geschokt op de verkoopplannen gereageerd.

Van Ommeren is bezig met een grote reorganisatie, die noodzakelijk werd door de wereldwijde problemen in de scheepvaartindustrie. Handelsdochter Ceteco werd afgestoten, zodat de herleving van de naam VOC (Van Ommeren Ceteco) een kort leven was beschoren. De omzet van Van Ommeren kelderde daardoor in het afgelopen jaar van 1,6 miljard gulden tot ruim 1 miljard gulden. Het netto resultaat daalde van 62 miljoen tot 46 miljoen gulden. Begin dit jaar werkten 4800 mensen bij Van Ommeren in 25 landen.