Veel doden bij Turkse aanval op PKK in Irak

ANKARA, 20 DEC. Bij een nieuwe Turkse aanval op Iraaks grondgebied zinjn volgens Ankara bijna 200 guerrillastrijders van de separatische Koerdische Arbeiders Partij (PKK) gedood. Doelwit van een een konvooi van vijf PKK-voertuigen. Het was de derde Turkse aanval op Noord-Irak sinds 30 november.

Zeker 1.000 guerrillastrijders van de PKK hebben hun bases in het door Syrië gecontroleerde deel van de Beka'a-vallei in Libanon verlaten en zich in Noord-Irak gevestigd. Volgens de Iraakse Koerdenleider Massoud Barzani schendt de PKK, die een guerrilla-oorlog voert voor een onafhankelijk Turks-Koerdistan, hiermee de afspraak dat er alleen politieke activiteit plaatsheeft in Noord-Irak.

De Iraakse Koerden werden eind vorig jaar door het Turkse leger gedwongen om de PKK gezamenlijk uit de grensstreek te verdrijven, waarna de organisatie onderdak werd geboden in het kamp Zaleh aan de grens met Iran. Enkele weken geleden waarschuwde Barzani dat de PKK de controle over het kamp en de directe omgeving volledig had overgenomen en dat er op grote schaal trainingsactiviteit plaatsheeft om nieuwe guerrillastrijders op te leiden. Bovendien worden vanuit Zaleh via Iran gewapende aanvallen in met name het oostelijke deel van Turkije uitgevoerd. De organisatie zou vorige maand zelfs haar partijcongres, het vijfde sinds de oprichting in 1978, in Zaleh hebben gehouden.

Volgens Barzani lijkt het er dan ook op dat de PKK zijn belangrijkste bases in de Beka'a-vallei overplaatst naar Noord-Irak. Om te voorkomen dat de Turkse luchtmacht bombardementen uitvoert op Zaleh zou de PKK grote aantallen vrouwen en kinderen naar het kamp hebben overgebracht.

De hergroepering van de PKK in Noord-Irak is een gevolg van het verbod sluiting van de PKK in Duitsland en de erkenning in verscheidene Westeuropese landen dat de PKK een terreurorganisatie is, waarna nu ook de buurlanden van Turkije (Iran, Irak, Syrië) bereid lijken om de bewegingsvrijheid van de Koerdische organisatie op hun grondgebied te beperken. In de afgelopen weken is over dit onderwerp druk diplomatiek overleg gevoerd tussen de verschillende hoofdsteden. De Libanese premier Rafiq al-Hariri bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Turkije. De Iraanse vice-president Hassan Habibi arriveerde vanmorgen in Ankara.