Van de prins geen kwaad in de media

Eén onderdeel van het politieke bedrijf waar de Nederlandse media niet gauw hun tanden in zetten, is het staatshoofd en zijn familie. Ieder Politiek Persoon wordt aangepakt, gefileerd en zonodig gegrild. Met de koningin gebeurt dat niet, evenmin als met de prinsen en prinsessen. Wat de regenboogpers over hen te melden heeft, berust doorgaans op een minimum aan informatie en een grote fantasie; per saldo is het ook vrijwel altijd positief voor de betreffende vorstelijke personen.

In een vorige week uitgekomen boekje ('Majesteit en media') belicht een voormalig insider de achtergronden van deze zelfopgelegde beperking. Het is oud-Journaalverslaggever Charles Huijskens, die thans een adviesbureau in Den Haag drijft. Vertegenwoordigers van krant en radio zijn op het paleis “altijd persona non grata geweest”, betoogt Huijskens. En wat de tv betreft is er sprake van “journalistiek op bestelling”. Interviewer en regisseur worden in overleg uitgekozen. Bepaalde vragen stellen, “dat doe je gewoon niet”, verklaarde bijvoorbeeld Nova-presentatrice Maartje van Weegen na een gesprek met prinses Juliana en prins Bernhard. Niettemin ging ook zij in haar enthousiasme te ver. Van een interview dat zij had met de zoons van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven moesten de banden worden vernietigd, na haar vraag of de jongens wel eens werden gepest met de grote oren van hun vader. Geheel anders gaat het in het buitenland. Tijdens een bezoek van koningin Beatrix en prins Claus aan Amerika kreeg de prins de vraag: “How is it to be in bed with the Queen of the Netherlands?” Het gevatte antwoord van prins Claus: “Exciting!”

Kroonprins Willem Alexander werd voor zijn gesprek met NOS-tv-directeur Ed van Westerloo getraind in de RVD-studio op het Binnenhof door oud-NOS-verslaggever Willem Bemboom. Hij deed het beter dan menig politicus of industrieel voor hem, meldt Huijskens. Ook hier dus van de prins geen kwaad. (RM)

    • Cees Banning
    • Rob Meines