Te oud, te beperkt en te link

Dat het Nederlands elftal gisteren in Las Vegas uit één van de potten voor de WK loting kwam, dat was een groot wonder. Daar waren de drie voetbaljournalisten vorige week in het radioprogramma NCRV Vrijdag Sport het wel over eens. Hun namen doen er niet toe, daar zijn ze te belangrijk voor. Hún opvattingen tellen. Dat was nog eens wat anders dan dat geschreeuw van die radiojongens. De feiten, daar gaat het om, zei er eentje en hij vlocht de ene subjectiviteit aan de andere. Ondersteund door iemand die onophoudelijk zei het met de vorige spreker eens te zijn.

Tja, die kwalificatie van Oranje, die was louter te danken geweest aan de strategische blunders die het Engels elftal had begaan door in een soort long weekend even twee kwalificatiewedstrijdjes te spelen tegen Polen en Noorwegen, dat trouwens een absoluut B-land is en in de VS dé aanfluiting van het toernooi zal worden. En Engeland pakte toen maar één puntje. Na dat debâcle kreeg Nederland nog eens de hulp van die Duitse scheidsrechter. Bovendien stuurde Polen een B-elftal het veld in voor de cruciale ontmoeting met Oranje, dat trouwens sowieso eigenlijk helemaal niks voorstelt. Koeman is te traag, vangt een aanvaller nog altijd op met zijn lichaam, zijn heup of hij zet z'n kont erin. Van Vossen, zonder wie Nederland nooit de eindronden van de wereldtitelstrijd zou hebben gehaald, is een heel beperkte voetballer. Het enige wat hij welbeschouwd heeft gedaan is de fouten van Dick Advocaat camoufleren, vooral op het moment dat de bondscoach er helemaal niks van bakte en ook nog eens over de rug van Gullit een prestigestrijd uitvocht. Gullit die nu volgens de correspondenten van de Nederlandse kranten in Italië bij Sampdoria de sterren van de hemel speelt, een beeld dat nog eens wordt versterkt door de misleidende samenvattingen op de televisie, maar als je dan een dag later de Gazzetta dello Sport leest, blijkt dat toch allemaal enorm mee te vallen. En Cruijff neemt als coach zulke geweldige risico's dat je met zo'n man nooit wereldkampioen kunt worden. Over dat laatste bestond tussen de voetbaljournalisten geen consensus, want één van de drie wilde geen kwaad woord horen over de coach van Barcelona voor wie hij zo te horen elke avond uit eerbied een kaarsje opsteekt en met wie hij als een van de weinigen in de wereld een directe lijnverbinding heeft. Waardoor hij ook zeker wist dat Cruijff met Nederland naar Amerika zou gaan.

    • Peter de Jonge