Simons en Kombrink trekken PvdA Rotterdam

DEN HAAG, 20 DEC. Staatssecretaris H. Simons en topambtenaar H. Kombrink mogen van de leden van de Rotterdamse afdeling van de PvdA de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan aanvoeren. Hoewel er onvrede in de afdeling bestaat over de koppeling van 'de twee Hansen', heeft een ruime meerderheid van de afdeling zich zaterdag tijdens een vergadering bij deze keuze neergelegd.

Midden vorige week hadden enkele prominente leden in de afdeling een poging gedaan om P. Aubert, leider van de PvdA-fractie in de gemeenteraad, achter Simons op nummer twee geplaatst te krijgen. Men vond het niet juist dat er een koppeling tussen 'de twee Hansen' was aangebracht. Daarmee zouden lokale politici zoals Aubert die zich de afgelopen jaren voor de Rotterdamse politiek hebben ingezet, onvoldoende worden beloond en niet voor een wethouderspost in aanmerking kunnen komen.

Simons heeft echter steeds laten blijken te hechten aan de combinatie met Kombrink van wie al eerder, vier jaar gelden, een kandidatuur voor de gemeenteraadsfractie werd gedwarsboomd. Als Kombrink, topambtenaar bij het ministerie van Defensie, lager op de lijst terecht zou komen, zou het onwaarschijnlijk worden dat hij in aanmerking zou komen voor een wethoudersplaats.

De verkiezing om de derde plaats waar het afdelingsbestuur wethouder Y. de Rijk had neergezet, verliep zeer spannend. Aubert, die op de concept-lijst op nummer vier stond, werd tegenkandidaat gesteld. In de eerste ronde haalden zowel de Rijk als Aubert evenveel stemmen, in de tweede haalde De Rijk één stem meer. De Rijk is daarmee de hoogste vrouw op de lijst.