Nederland treft in de hitte van Orlando Belgen

ROTTERDAM, 20 DEC. Nooit eerder speelde het Nederlands elftal op een eindtoernooi om het wereldkampioenschap tegen België, Marokko en Saoedi-Arabië. In juni van het volgend jaar vormt het viertal tijdens het WK in de Verenigde Staten in de eerste speelronde groep F. De loting vond gisteren plaats in het Convention Centre in Las Vegas.

Het Nederlands elftal speelt twee van de drie groepswedstrijden in Orlando, Florida, waar de hitte in die tijd van het jaar een belangrijke obstakel kan vormen. Tegenstanders in de Citrus Bowl van Orlando zijn groepshoofd België (zaterdag 25 juni om 18.30 uur Nederlandse tijd) en Marokko (woensdag 29 juni om 18.30 uur). Het eerste duel werkt Nederland af in Washington (woensdag 20 juni 01.30 uur) tegen Saoedi-Arabië, waarvan de Nederlander Leo Beenhakker dan coach is. Drie dagen eerder openen wereldkampioen Duitsland en Bolivia in groep C het toernooi in Chicago.

De eerste twee van elke groep promoveren automatisch naar de tweede ronde. Van de nummers drie gaan vier van de zes deelnemers over. Mocht Nederland als eerste eindigen, dat speelt het in de tweede ronde tegende nummer twee van van de groep Italië, Ierland, Noorwegen en Mexico.

Dick Advocaat, die officieel tot 31 mei bondscoach is, dacht niet aan een gemakkelijke opgave. “Het zijn toch lastige tegenstanders. België kennen we door en door, de andere landen hebben een totaal andere speelstijl. Maar in Saoedi-Arabië hebben we nog een bekende zitten (Beenhakker, red.). Daar horen we ongetwijfeld nog van. We moeten in elk geval zeker een ronde verder komen.”

Advocaat wil Orlando als thuisbasis kiezen. Het oefenduel tegen Marokko in februari wordt geschrapt. Het Nederlands elftal zal waarschijnlijk voor het voorzienetrainingskamp in Canada een weekje naar Washington gaan. Om aan de omstandigheden te wennen. “Het is daar nogal warm”, wist Advocaat. Onmiddellijk na de loting vertrok een delegatie van de KNVB naar Washington. Daar had Nederland nog geen claim op hotelkamers.

Beenhakker vond het leuk. “Een aardige loting, fantastisch. Het zal duidelijk zijn dat wij met Marokko gaan strijden om de derde plaats. Ik hoop dat te bereiken met een leuk doelsaldo.”

Pol van Himst, bondscoach van België, toonde zich gematigd tevreden: “Ik had niet gehoopt op Nederland. Maar Nederland en België moeten het kunnen redden. Marokko en Saoedi-Arabië stonden bovenaan mijn lijstje van favoriete tegenstanders. Het heeft ons meegezeten. In wedstrijden tegen België is Nederland altijd favoriet. Ik weet echter ook dat Nederland altijd bang voor ons is.”

Dennis Bergkamp zei: “Ik zag een wedstrijd tegen Rusland in de openingsfase niet zitten. Ook wilde ik liever Italië ontlopen. Zo'n wedstrijd is leuker als het er echt om gaat spannen. De loting oogt niet moeilijk, maar ik vraag me af of er tegenwoordig nog mindere ploegen zijn bij een WK.”

Bergkamp wil goed starten. “Dan dwing je meteen respect af bij de tegenstanders. Deze groep is een goede manier om warm te draaien, maar bij een WK kun je niet rustig beginnen. Stiekem wereldkampioen worden bestaat niet. We moeten in elke wedstrijd onze kwaliteiten tonen.”

Marc Overmars reageerde eveneens verheugd. “België spreekt me wel aan. De onderlinge wedstrijden gaan ver terug in de historie. Ik vind het leuk om nu ook een duel mee te maken. Marokko en Saoedi-Arabië mogen we niet onderschatten. Het voetbal in die landen is technisch goed en ik heb de indruk dat het in taktisch opzicht ook steeds beter wordt. In de Ajax-selectie hebben we één Marokkaan, Oulida. Misschien dat ik eens bij hem op visite ga. ”

Doelman Ed de Goey zei. “We maken een goede kans op de volgende ronde. We hadden heel wat slechter kunnen loten. Van België weet ik via de televisie alles, van Marokko en Saudi-Arabië vrijwel niets. De technische leiding zal de nodig informatie moeten verschaffen. Ik vind het leuk, dat we Beenhakker in het toernooi tegenkomen. Het is alleen jammer, dat we niet op één plaats kunnen blijven. Dat reizen hoeft voor mij niet zo.”