'N-Korea heeft atoombommetjes'

HONGKONG, 20 DEC. Noord-Korea beschikt over verscheidene kleinere atoombommen en heeft de kennis en de middelen deze af te vuren.

Dat schreef de in Hongkong verschijnende Sunday Morning Post gisteren op grond van uitlatingen van twee Westerse diplomaten die net uit Pyongyang waren teruggkeerd. “Noord-Korea heeft de volledige mogelijkheid uranium en grafiet van Noordkoreaanse origine te verrijken; het land heeft verscheidene bommen van enkele kilo's en we hebben kunnen constateren dat er testgebieden bestaan”, aldus de diplomaten. Ze lokaliseerden een van de testgebieden aan de rivier de Kuryong, vlakbij de kernreactor van de stad Yongbyon, op 95 kilometer ten noorden van Pyongyang. Volgens de diplomaten is Noord-Korea er onlangs in geslaagd het ontstekingsmechanisme te perfectioneren en zouden zijn Scud-B rakketen in staat zijn de bommen te dragen. Noord-Korea zou polonium 210 en tritium hebben geïmporteerd, twee stoffen die gebruikt worden bij het op gang brengen van een kernexplosie. Pyongyang zou nu ook de beschikking hebben over mobiele lanceerinstallaties, op basis van chassis van IVECO-trucks van Fiat. (AP, Reuter)