Moslims vinden wapens in hulpkonvooi

ZAGREB, 20 DEC. Bosnische moslims hebben wapens aangetroffen in een hulpkonvooi dat vanuit Zagreb op weg was naar gebied in Bosnië dat onder contrale staat van Kroaten. In een van de vrachtauto's die werden aangehouden nabij Novi Travnik in centraal-Bosnië, troffen de moslims duizenden ontstekers voor springladingen aan, telescoopvizieren voor sluipschuttergeweren en verbindingsapparatuur. De militaire materialen zouden aan boord gebracht zijn in Zagreb, Split of Rijeka waar het transport was samengesteld.

Volgens de organisatoren van het konvooi - de Kroatische organisatie 'De Witte Weg', waarin artsen en katholieke priesters samenwerken - hadden moslims de wapens juist verstopt in een van de vrachtauto's om de organisatie in verlegenheid te brengen. De Kroatische minister van buitenlandse zaken Mate Granic en de Bosnische premier Haris Silajdzic zouden vandaag overleggen met VN-bevelhebber generaal Jean Cot over een oplossing voor het gestrande konvooi. Mogelijk krijgt het Kroatische konvooi een vrijgeleide in ruil voor een vrijgeleide voor een ander konvooi dat op dit ogenblik moeite ondervindt om de moslimenclave Maglai te bereiken.

Een woordvoerder van de Bosnische Serviërs heeft vanochtend verklaard met de Kroaten overeenstemming te hebben bereikt over territoriale concessies aan de Bosnische moslims. Maar de moslims zouden “niet bereid zijn zo'n akkoord te ondertekenen en nieuwe concessies verlangen”, aldus de voorzitter van het zelfbenoemde parlement van Bosnische Serviërs Momcilo Krajisnik in een vraaggesprek voor de radio. De territoriumgeschillen vormen het belangrijkste obstakel voor een Bosnische vredesregeling. Leiders van de verschillende facties zullen later deze week in Genève onder bemiddeling van Lord Owen en Thorvald Stoltenberg opnieuw overleg voeren om voor Kerstmis overeenstemming te bereiken.

Wanneer zo'n oplossing uitblijft, moet Frankrijk in de lente zijn troepen uit het VN-contingent in Bosnië terugtrekken, zo heeft de Franse minister van defensie, Francois Léotard gisteren gezegd in een tv-gesprek. Hij kwam niet terug op de verzuchting van zijn collega Juppé (buitenlandse zaken), die zich vorige week na het zien van de jongste beelden uit Sarajevo hardop afvroeg waarom het Westen geen geweld gebruikt om vrede af te dwingen.