Meridian Arts Ensemble

Meridian Arts Ensemble: Smart Went Crazy (Channel Crossings CCS 4192) Distributie: CCR tel. 020-6161775

“We feel very fortunate to have worked with him”, schrijft het Meridian Arts Ensemble in het inlegboekje. De 'him' in kwestie is de onlangs overleden Frank Zappa bij wie dit Amerikaanse koperkwintet op 12 maart van dit jaar een huisconcert gaf. De uitvoering werd door de maestro van commentaar voorzien waarna het materiaal nog diezelfde maand werd vastgelegd in de Raphaëlpleinkerk in Amsterdam Zuid.

De stukken, geschreven in de jaren 1967-1973, vormen de opening van Smart went crazy, een cd propvol alleraardigste muziek. Het aardige steekt niet alleen in het 'lekkere' repertoire - ook Purple Haze van Jimi Hendrix, Billie Strayhorns Lush Life en een stukje Afro-Cubaans staan op het programma - maar ook in de uitvoering. De Meridians vinden namelijk een prettige balans tussen 'spelen wat er staat' en de aandrang er 'iets' mee te doen.

In het lange, speciaal voor het Ensemble geschreven titelstuk van Kirk Nurock (1948) is daar ook ruimte voor, de partituuur lijkt meer een richtlijn dan een ijzeren harnas. Veel korter, maar in zijn eenvoud heel overtuigend, is Sleeping Beauty van Phillip Johnston (1955) dat vooral door zijn theatrale effecten (growls, slurs en vocale kreten) sterk doet denken aan het werk van Charles Mingus.

Het Meridian Arts Ensemble toont op koperblaasgebied wat het Kronos kwartet al jarenlang strijkend laat horen: dat muziek in de eerste plaats een spannend spel is, zowel voor binnen als buiten de lijnen. Dat er soms op deze cd ook een drummer meespeelt doet het peil geenszins kwaad.

    • Frans van Leeuwen