Kiev meldt akkoord over kernwapens

KIEV, 20 DEC. De Oekraïne heeft een voorlopig akkoord bereikt met Rusland en de Verenigde Staten over compensatie voor het ontmantelen van de kernwapens die op zijn grondgebied zijn gestationeerd.

Dat heeft de regering in Kiev zaterdag laten weten. Vice-premier Valeri Sjmarov zei dat over het principe van de compensatie overeenstemming is bereikt.

Die compensatie geldt niet alleen voor de tactische kernwapens die al naar Rusland zijn overgebracht, maar ook voor de strategische kernwapens die nog op het grondgebied van de Oekraïne staan. “Er is overeenstemming bereikt over de leverantie van uranium voor de Oekraïense kerncentrales voor een periode van vijf jaar als onderdeel van de compensatie voor de strategische wapens”, aldus Sjmarov. Dit zou het resultaat zijn van besprekingen in Kiev tussen Oekraïense autoriteiten en een Amerikaans-Russische delegatie die werd geleid door president Clintons adviseur Strobe Talbott en de Russische onderminister van buitenlandse zaken, Georgi Mamedov. Volgens de Oekraïense president Kravtsjoek waren de besprekingen, die tot stand waren gebracht dank zij de inspanningen van de Amerikaanse vice-president Al Gore, die de afgelopen week een bezoek aan Moskou bracht, voorspoedig verlopen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken kon dit weekeinde nog geen commentaar leveren op de in Kiev gemaakte afspraken. Ook het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet weten geen details te kunnen verstrekken. (Reuter, AFP)