Hoge Staatsraad in Algerije blijft nog aan

ALGIERS, 20 DEC. Het mandaat van de Algerijnse Hoge Staatsraad, het vijf man tellende collectieve presidentschap, is met een maand verlengd, tot 31 januari. Daartoe heeft de Hoge Veiligheidsraad, het hoogste constitutionele gezag van het land, gisteren besloten.

De Hoge Staatsraad bestuurt Algerije sinds regering en leger rond de jaarwisseling van '91/'92 een verkiezingsoverwinning van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) verhinderden. Volgens plannen om de toestand in het land over een periode van enkele jaren te normaliseren, zou de Hoge Staatsraad per 1 januari de weg vrij maken voor een andere 'presidentiële instantie', naar wordt aangenomen een president en twee vice-presidenten.

Het uitstel was gevraagd door de Commissie voor de Nationale Dialoog (CND), die een grote conferentie moet organiseren om het pad uit te zetten naar een democratisch bestuur, na een overgangsperiode van twee tot drie jaar. Die conferentie, waaraan zowel autoriteiten als oppositie moeten deelnemen, had al deze maand moeten worden gehouden. De voorbereidingen zitten echter vast op de modaliteiten voor deelneming van aanhangers van het FIS, dat formeel is ontbonden en dus niet als partij aan de conferentie kan deelnemen. Voorlopig is de conferentie nu voor 25 en 26 januari vastgesteld.

Het moslim-extremistisch geweld in Algerije - en het tegengeweld van de zijde van leger en politie - heeft iniddels een zodanige omvang aangenomen dat deelneming van FIS-aanhangers aan de conferentie in brede lagen van het gezag noodzakelijk wordt geacht. Een van de drie vertegenwoordigers van het leger binnen de CND heeft dat ook openlijk gezegd. Het FIS heeft echter een reeks voorwaarden gesteld, waaronder vrijlating van politieke gevangenen en intrekking van alle wetten die sinds januari 1992 zijn uitgevaardigd. Een complicerende factor is dat de gewapende moslim-extremistische facties hun verzet hebben meegedeeld tegen “elk bestand, elke verzoening en elke dialoog” met het huidige gezag. (AFP, Reuter)