'Geschil Cruijff niet onoverbrugbaar'

PAG. 9 HOOFDARTIKEL; PAG. 17 LOTING

ROTTERDAM, 20 DEC. Het geschil tussen KNVB en Johan Cruijff is “niet onoverbrugbaar”. Dat heeft prof.mr. K.L.H. van Mens, advocaat van Cruijff, vanmorgen desgevraagd per fax laten weten. Volgens de raadsman was er voor de KNVB geen enkele noodzaak om een vergelijk te forceren vóór 19 december. Inhoudelijk wil hij niet op de kwestie reageren omdat zijn vertrouwenspositie als advocaat hem dat niet toestaat.

De KNVB besloot zaterdag tot afbreking van de onderhandelingen met Cruijff. Een jaar eerder had de voetbalbond in principe al met de trainer van Barcelona afgesproken, dat hij het Nederlands elftal zou leiden tijdens de wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten. Maar volgens sectievoorzitter J. Staatsen kwam Cruijff via zijn raadsman telkens weer met nieuwe eisen. Breekpunten vormden volgens de bond een geschil over de kleding die Cruijff zou dragen en de honorering. Cruijff legt het afbreken van de gesprekken uit als bewijs van het organisatorisch onvermogen van de KNVB.

De voetbalbond heeft nu Dick Advocaat gevraagd om bij het WK op te treden als coach van het Nederlands elftal. Advocaat heeft Oranje bij de kwalificatie geleid. Hij zal uiterlijk vrijdag een beslissing nemen, maar gaf al aan dat het moeilijk zal zijn om te weigeren. “Ik heb tijd nodig om aan het idee te wennen.”

Handenwrijvend heeft het Nederlands elftal gereageerd op het resultaat van de loting voor het WK. Het Nederlands elftal is in gedeeld in groep F, samen met België, Marokko en Saoedi-Arabië, dat gecoacht wordt door Leo Beenhakker.