Geen NK zonder rel bij tafeltennis

ZWOLLE, 20 DEC. Er werd bij de NK in Zwolle met oranje ballen op blauwe tafels gespeeld en om een prijzengeld van in totaal vijfduizend gulden. Dat waren twee primeurs. Maar tot een toernooi zonder rel kwam het niet. Mirjam Hooman en de bond, in de persoon van Carel Deken, waren dit keer de strijdende partij. Inzet: de deelneming van nationaal kampioene Mirjam Hooman aan de Top-12.

Hooman trok zich deze zomer terug uit de nationale selectie, nadat Deken als topsport-coördinator privé-coaches tot 'persona non grata' verklaarde. Deze week rolde de uitnodiging voor het begin februari in de Italiaanse Arezzo te houden evenement. Deken deed Hooman telefonisch het aanbod op eigen kosten en zonder coach te spelen. Zaterdag verhoogde de bond haar bod en bleek bereid ook de kosten voor haar rekening te nemen.

Hooman zag er desondanks geen reden in van mening te veranderen. “Het is om te beginnen onzin dat ze mij dinsdag bellen en me twee dagen de tijd geven om te beslissen. Ook het tweede aanbod zegt me niets. Ik denk dat ik er als topsporter recht op heb om mij bij individuele evenementen door mijn eigen coach, Frits Kantebeen, te laten begeleiden. De bond wil nu een oplossing voor de korte termijn. Ik niet. Ik wil alleen maar praten over een duurzame regeling. Komt die er niet, dan blijf ik thuis.”

Hooman won in de vrouwenfinale makkelijk met 3-0 van Emily Noor. Bettine Vriesekoop ontbrak wegens clubverplichtingen in Duitsland, net zoals Paul Haldan bij de mannen. Dat kampioenschap werd gewonnen door Danny Heister na finalewinst op Trinko Keen. (ANP)