Foto: AMSTERDAM - Met zeshonderd man heeft de ...

Foto: AMSTERDAM - Met zeshonderd man heeft de Amsterdamse politie vanmorgen vijf gekraakte panden aan de Dirk van Hasseltsteeg en de Nieuwe Nieuwstraat in het centrum van Amsterdam ontruimd. De ontruiming verliep rustig. Ook een ander kraakpand, aan de Nieuwezijds Kolk, is leeggehaald. Daar verrichtte de politie dertien arrestaties wegens openlijke geweldpleging omdat van daaruit met verfbommen naar de Mobiele Eenheid was gegooid. De panden zijn voor het grootste deel eigendom van de ABN/Amro bank. Deze wil de monumentale panden slopen om plaats te maken voor een groot nieuwbouwcomplex bestaande uit een viersterren hotel, winkels, kantoren en luxe appartementen. De gemeente heeft geen bouwvergunning verleend.

Ook tegen de sloop van de monumenten lopen nog procedures. Bij het eerste ochtendlicht arriveerde een grote stoet politiematerieel op de Nieuwezijds Voorburgwal. Vijfentwintig busjes met eenheden van de ME, arrestatiebusjes, twee waterwerpers, twee bulldozers, de hondebrigade en politie te paard. De omgeving van de panden werd hermetisch afgegrendeld. Uit twee panden werden wat verfbommen en vuurwerk gegooid, tot de politie daar de waterwerper op zette.

Gisteravond rukte de ME al uit om barricades te ruimen die de krakers in de Dirk van Hasseltsteeg hadden opgeworpen. Toen de politie zich terugtrok werden die weer opgeworpen. Later werd een aantal filialen van de ABN/Amro 'aangepakt'. Er werden verfbommen gegooid en met lijm besmeerde telefoonkaarten in de gleuf van geldautomaten gestopt. (Foto NRC Handelsblad/Maurice Boyer)