Ex-coupplegers dreigen Venetiaan in de zaak-Zeeuw

PARAMARIBO, 20 DEC. De voormalige coupplegers uit 1980 hebben de regering-Venetiaan van Suriname gewaarschuwd mede-couppleger M. Zeeuw niet te arresteren voor drugshandel en bedreiging .

Namens de militaire-coupplegers uit 1980 zei de hoge legerofficier J. Nelom zaterdag dat deze 'groep van zestien' op “adequate wijze zal reageren” als lt.kol. M. Zeeuw iets overkomt. Nadat pogingen om Zeeuw aan te houden op niets waren uitgelopen, heeft de procureur-generaal vrijdag opnieuw een bevel tot aanhouding van Zeeuw uitgevaardigd wegens diefstal, afpersing en bedreiging. Het opsporingsbevel wordt elke avond een paar keer op de televisie omgeroepen. Op grond van het bevel is de MP vrijdagmiddag naar Zeeuws woning getrokken, maar hij werd niet thuis aangetroffen.

Nelom wilde niet ingaan op wat hij bedoelt met 'een adequate wijze' van reageren. Nelom merkte op dat als leden van de groep niet achter de verklaring staan, ze “maar publiekelijk moeten bekendmaken dat ze verraad willen plegen”. Van de groep van zestien zijn overigens vier leden niet meer in leven, een vijfde is spoorloos verdwenen.

De huidige bevelhebber van het leger A. Gorré, die ook een van de zestien coupplegers was, heeft zaterdag verklaard heeft dat het Nationaal Leger alle zeilen bijzet om de veiligheid van de burgers te garanderen. Gorré heeft het politiebureau Keizerstraat en het hoofdkwartier van de MP bezocht en de manschappen daar gerustgesteld. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Met de bewering dat hij namens de Groep spreekt heeft Nelom Gorré en Bouterse voor een voldongen feit geplaatst. Distanciëren zij zich, dan plegen zij 'verraad aan de groep'. Gorré heeft voor zijn taak als bevelhebber gekozen. Als voorzitter van de NDP wordt ook Bouterse voor een keuze geplaatst. De partij had in september beloofd met democratische middelen de regering te zullen dwingen voor kerstmis af te treden. Na twee demonstraties zijn er geen acties meer gevolgd.