Egypte toneel van aanslagen en executies

KAIRO, 20 DEC. Bij een aan moslim-extremisten toegeschreven aanslag zijn gisteren in Assiut in Zuid-Egypte negen doden gevallen, onder wie een generaal van politie. In een gevangenis in Kairo werden vanochtend zes moslim-extremisten opgehangen.

Aanhangers van Al-Gama'a al-Islamiya (Islamitische Groep) schoten in Assiut de generaal, zijn chauffeur en een lijfwacht dood. Politiemannen die terugkeerden van een inval in een moskee zetten de jacht in op de drie aanvallers, die allen werden gedood. Ook twee politiemannen, en een taxichauffeur die in het kruisvuur terechtkwam, vonden de dood.

De dag tevoren had Gama'a in Kairo een kolonel van de politie-inlichtingendienst doodgeschoten. De aanslag was bedoeld als vergelding voor de executie van drie aanhangers van Gama'a op 16 december, onder wie een man die volgens de groep met legerofficieren had samengezworen om president Mubarak te vermoorden.

De zes die vandaag werden terechtgesteld, behoorden tot een andere groep moslim-extremisten, Tala'eh al-Fatah oftewel de Voorhoede van de Overwinning. Alle dergelijke facties zijn min of meer een voortzetting van de Jihad (heilige oorlog), die in 1981 achter de moord op president Sadat zat. Volgens inlichtingendiensten onderhoudt de Voorhoede van de Overwinning nauwere banden met Iran dan de Gam'a.

Dit jaar zijn in Egypte nu 29 moslim-activisten ter dood gebracht, in het kader van een harde campagne van de regering om een eind te maken aan het extremistisch geweld, dat zware schade heeft toegebracht aan de Egyptiche toeristenindustrie en daarmee aan de economie. Met de executies van vandaag zijn nu alle ter dood veroordeelde moslim-extremisten terechtgesteld die in hechtenis waren. Nog eens tien zijn bij verstek ter dood veroordeeld. (Reuter, AFP)