DSM eenzame daler op euforische aandelenbeurs

AMSTERDAM, 20 DEC. Het chemieconcern DSM was vanmorgen op een euforische effectenbeurs in Amsterdam een eenzame daler. Terwijl de EOE-index door de grens van 400 punten brak, daalde DSM met 2,60 gulden tot 104,90 gulden.

AMSTERDAM De koersval van DSM was vrijdag al voorspeld door aandelenanalisten. Op die dag vielen de plannen om in Europeees verband de produktie van ethyleen te beperken, in duigen. Voor DSM is ethyleen een belangrijk produkt, waarvan de prijs fors is gedaald door de overcapaciteit. Door de verwachting dat deze overcapaciteit zou worden ingedamd, is de koers van het aandeel DSM de afgelopen maanden omhooggevlogen.

Koninklijke Olie, Unilever en Elsevier maakten de grootste sprong voorwaarts op de sterke beurs. Unilever wist 2 gulden aan te trekken tot 219,90 gulden. Olies gingen 1,30 in koers omhoog tot 200,30 gulden. Elsevier groeide met 1,60 tot 169,90 gulden. Onder de internationals bereikte Philips de 40 gulden, twee kwartjes hoger dan het slot van vrijdag. KLM kreeg er zestig cent bij en kwam op 41,80 gulden.

Fokker was vanmorgen relatief de sterkste stijger op de hoofdmarkt wegens geruchten dat er een grote order uit India aankomt. Beurskringen schatten dat het gaat om een order van 325 miljoen gulden. De vliegtuigbouwer zette 20,50 gulden neer, veertig cent hoger dan de slotkoers van vrijdag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag de aandelenkoersen fors gekelderd. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen schoot 647,67 punten omlaag tot 17.404,24, wat neerkomt op een daling van 3,59 procent. Het was het grootste verlies op één dag in dit jaar.

Als oorzaak werd de opnieuw oplaaiende politieke onzekerheid in Japan genoemd. Het laagste punt dat de Nikkei-index tijdens de handel aangaf, was 17.383 nadat regeringsfunctionarissen verklaarden dat Ichiro Ozawa, een sleutelfiguur in de coalitieregering, tijdelijk geen officiële bijeenkomsten zal bezoeken. Handelaren spraken de vrees uit dat regeringsmaatregelen opgeschort zullen worden zolang Ozawa afwezig is.

Ook de uitlatingen van een vooraanstaande politicus dat het Japanse Lagerhuis wellicht ontbonden zal worden, deed de onzekerheid aanwakkeren. Als het Japanse kabinet inderdaad besluit het Lagerhuis te ontbinden, zal de Nikkei-index waarschijnlijk naar het op 29 november bereikte laagtepunt van 15,672 duiken, zo voorspelde een handelaar. De daling van de koersen werd versterkt door winstnemingen.