Damrak gaat door grens 400 punten

AMSTERDAM, 20 DEC. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmorgen een historisch hoogtepunt bereikt. De EOE-index van de 24 meest verhandelde aandelen, de beursbarometer, brak voor het eerst door de barrière van 400 punten.

De doorbraak kwam niet onverwacht voor de beurshandelaren en beleggingsanalisten. Zij houden voor volgend jaar rekening met een niveau boven de 400 punten. Toen op 9 december een record werd gevestigd op 399,40 punten, leek de doorbraak van de 400-punten-grens een kwestie van tijd geworden. Uiteindelijk duurde het nog bijna twee weken voordat vandaag rondom het middaguur een niveau van 402,13 punten werd genoteerd. De stijging kwam onder meer door goede resultaten van andere Europese beurzen vanmorgen en van New York afgelopen vrijdag. “Uiteindelijk is de doorbraak toch nog vrij vroeg gekomen. Het kan een mooie oppepper zijn voor volgend jaar”, zegt analist J. Visser van Iris Effectenresearch.

Vorig jaar om deze tijd stond de EOE-index nog op 282 punten. De stijging met 120 punten is grotendeels te danken aan de daling van de lange rente in het bijna afgelopen jaar. Grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars krijgen daardoor te weinig rendement op rentedragende investeringen en zoeken alternatieve beleggingen in de aandelenmarkt. Hierheen vloeien nu dagelijks miljarden guldens. Iris verwacht - niet als enige - dat de verwachte daling van de korte rente ook de particuliere beleggers zal brengen tot de aankoop van aandelen. Visser: “Als de korte rente volgend jaar is gedaald van 5,5 naar 3,5 procent, krijg je dat kleine beleggers ontevreden worden over het rendement op hun bankrekening.”

Iris rekent erop dat de EOE-index volgend jaar met nog eens 15 procent zal stijgen en op 440 punten komt te staan. Ook handelaren verwachten dat de EOE makkelijk boven de 400-grens zal blijven hangen de komende tijd. Een rol speelt daarbij de algemene verwachting dat de economie zich in de loop van volgend jaar iets zal herstellen waarvan vooral cyclische bedrijven zullen profiteren.