CP'86 wil een eigen ordedienst oprichten

ROTTERDAM, 20 DEC. De Centrumpartij '86 gaat een 'nationalistische veiligheidsdienst' oprichten, zo heeft de partij dit weekeinde bekend gemaakt.

Volgens D. van der Bos, leider van het 'bureau beveiliging' van de partij, moet de veiligheidsdienst gezien worden als antwoord op “intimidatiepogingen van linkse groeperingen”. Partijleden met ervaring als instructeur bij leger of politie zouden de ordetroepen gaan trainen. Het idee voor de veiligheidsdienst is volgens Van der Bos vijf weken geleden onstaan, toen de Anti-fascistische Actie (AFA) aankondigde politieke bijeenkomsten van de Centrumdemocraten en CP'86 stelselmatig te gaan verstoren.

De veiligheidsdienst zal optreden bij vergaderingen, manifestaties en bijeenkomsten van CP'86. Volgens Van der Bos, die in het verleden vrijwilligers ronselde voor het Kroatische leger, hebben enkele van zijn veteranen al hun medewerking toegezegd. De ordetroepen worden niet bewapend en zullen geen uniformen dragen, al moeten ze wel herkenbaar zijn. Van der Bos: “We denken aan zwarte jasjes, broeken en schoenen en een blauw overhemd.” CP'86-Partijvoorzitter Van Wijngaarden staat achter het initiatief: “Als de politie niet bij machte is ons te beschermen, doen we het zelf.”

Van der Bos zegt met name een dreigbrief van de zogenoemde 'Revolutionaire Marxistische Alliantie' “uiterst serieus te nemen”. In die brief wordt de “eliminatie” van voormannen van de Centrumdemocraten en CP'86 aangekondigd. Datum, plaats en tijdstip van aanslagen zullen een week van tevoren worden aangekondigd, zo belooft de Alliantie. F. Wester van het studiecentrum vredesvraagstukken van de Katholieke Universiteit Nijmegen, die zich eerder boog over brieven van RaRa, vermoedt dat de brief niet uit linkse hoek afkomstig is. Een woordvoerder van het Fascisme Onderzoek Kollektief zegt dat navraag in extreem-linkse kring over de Marxistische Alliantie niets heeft opgeleverd. Het briefhoofd van de Alliantie lijkt op dat van de Rote Armee Fraktion (RAF), maar naast een machinegeweer staat een rune-achtige bliksemflits.