Conflicten rond Brinkman in CDA

PAG. 2 VRAAGGESPREK

DEN HAAG, 20 DEC. Fractievoorzitter en beoogd lijsttrekker voor het CDA L.C. Brinkman verschilt scherp van mening met premier Lubbers over het Europese werkgelegenheidsbeleid. Omgekeerd krijgt de beoogd lijsttrekker deze week zelf ook de nodige kritiek te verduren van vooraanstaande partijgenoten.

In een vraaggesprek, vandaag in deze krant, over buitenlandse politiek blijkt Brinkman veel negatiever dan Lubbers te denken over het twee weken geleden gepubliceerde plan van Jacques Delors, voorzitter van de Europese Commissie, om de werkgelegenheid in Europa te vergroten. Waar Lubbers, genoemd als opvolger van Delors, constateerde dat uit het plan “de luchtfietserij is verdwenen”, spreekt Brinkman van een “dik studieboek” waarin nauwelijks nieuwe instrumenten voor Europees werkgelegenheidsbeleid worden aangeboden.

Minister de Vries en staatssecretaris Heerma zeggen deze week in het weekblad Vrij Nederland dat fractieleider en beoogd lijsttrekker L.C. Brinkman zich teveel met beeldvorming bezighoudt. “Elco hanteert een andere stijl dan Ruud en ik altijd hebben gedaan. Wij waren soberder. Meer op de inhoud gericht dan op de beeldvorming”, meent De Vries. Heerma zegt: “We zijn er niet om de talkshows en pretprogramma's te vullen. Ik trek die grens strakker dan Brinkman”.

Daarmee is de fractieleider opnieuw het mikpunt geworden van kritiek binnen het CDA. Enkele weken geleden ontstond er rumoer over zijn pogingen meer te bezuinigen op de WAO dan het kabinet wilde. Korte tijd later bleek een meerderheid van de achterban van het CDA niets te voelen voor het schrappen van het minimumloon, het voorstel uit het concept-verkiezingsprogramma dat Brinkman had verdedigd. Vanmorgen bevestigde Brinkman voor de radio “krassen te hebben opgelopen”, maar strijdvaardig het nieuwe jaar te willen ingaan.