Borsumij Wehry neemt handelshuis Stokvis over

ROTTERDAM, 20 DEC. Het groothandelsconcern Koninklijke Borsumij Wehry wil de technische handelsonderneming R.S. Stokvis & Zonen overnemen. Borsumij verwacht de transactie begin 1994 te kunnen afronden.

Borsumij betaalt voor Stokvis een bedrag van 75 miljoen gulden (de intrinsieke waarde van Stokvis per 31 december 1993) plus een bedrag aan goodwill. Deze goodwill zal worden gebaseerd op de verwachte winstgevendheid van de Stokvis groep in 1994.

Volgens Borsumij zal de overname volgend jaar al een positieve bijdrage leveren aan de winst per aandeel (8,44 gulden in 1992) van het concern. Beleggers reageerden vanmorgen enthousiast op de aangekondigde overname: de koers van Borsumij (dat na een moeilijke periode in 1991 de afgelopen twee jaar weer steeds beter is gaan draaien) steeg met 3,50 gulden tot 124,50 gulden.

De voorgenomen overname van Stokvis, die vanmorgen door Borsumij werd bekendgemaakt, past volgens het beursgenoteerde handelsconcern in de strategie de activiteiten uit te breiden naar andere sectoren dan consumentengoederen. Stokvis, gevestigd in Veenendaal, is een technische-handelsonderneming die zich bezighoudt met marketing, verkoop, distributie en assemblage van industriële produkten en kapitaalgoederen. Borsumij behaalt 80 procent van de omzet met de handel in consumentenartikelen. Sectoren waarin Borsumij actief is zijn onder andere de consumentenelektronica (Fodor), textiel, planten en interieurdecoratie (Edelman) en de industriële postordersector (Overtoom). Na de inlijving van Stokvis zal het aandeel van consumentengoederen in de omzet dalen tot 63 procent.

Borsumij behaalde vorig jaar een winst van 39,1 miljoen gulden op een omzet van twee miljard gulden. Volgens Borsumij zal Stokvis, één van de oudste handelshuizen van Nederland en afkomstig uit de Ogem-groep, in 1994 naar verwachting een omzet van circa 460 miljoen gulden opleveren. Het bedrijf telt 1050 personeelsleden. Aandeelhouders zijn de huidige directeur mr. G. van den Brink (die na de overname in de raad van bestuur van Borsumij zal plaatsnemen) en de ING Bank. Bij Borsumij werken ruim 3800 mensen.

Borsumij kondigde het afgelopen voorjaar aan als concern een zeer actief overnemingsbeleid te gaan voeren. Achtergrond van dit beleid was volgens de onderneming dat de marktpositie in de acht sectoren waarin Borsumij actief is versterkt moesten worden. Op het gebied van interieurdecoratie slaagde Borsmij er deze zomer in om de in Almere gevestigde woondecoratie-onderneming Euro-decor over te nemen. De computeractiviteiten werden versterkt door de overname van een deel van Alpha Computer Diensten (afkomstig uit het failliete Newtron) en de inlijving van Manudax (vroeger onderdeel van HCS). De handelsactiviteiten zijn sterk uitgebreid door de volledige overname van het handelsconcern Ceteco van Van Ommeren.