België legt volgens traditie het accent op de verdediging

België is een van de weinige landen die zich voor de vierde achtereenvolgende keer heeft gekwalificeerd voor het eindtoernooi om het wereldkampioenschap. Dat is ook de reden waarom de Belgen bij de loting een van de zes groepshoofden werd en niet het hoger ingeschatte Nederlands elftal. België neemt voor de negende maal deel aan het WK. De selectie van bondscoach oud-international Paul van Himst werd poulewinnaar in de voorronden met vijftien punten uit tien wedstrijden.

Van Himst beschikt over een brede selectie van gelijkwaardige spelers, waarvan doelman Preud'homme, Scifo, Albert, Grün, Nilis, Degryse en Oliveira de opvallendsten zijn. Het team legt bij voorkeur volgens Belgische traditie het accent op verdedigen. In de kwalificatieronde scoorde de ploeg in tien wedstrijden (ondanks Far Oer en Cyprus) slechts 16 maal, maar het incasseerde slechts vijf treffers.

De laatste wedstrijd tegen Nederland dateert van 9 september 1987: 0-0. Beide landen ontmoetten elkaar 116 keer, 25 keer wonnen de Belgen, 53 keer de Nederlanders.