Advocaat vraagt bedenktijd voor coaching in VS

ROTTERDAM, 20 DEC. Dick Advocaat beslist uiterlijk vrijdag of hij als bondscoach met het Nederlands elftal naar de eindronden gaat van het wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in de Verenigde Staten wordt gehouden. Hij heeft bedenktijd gevraagd nadat de KNVB zaterdag de onderhandelingen afbrak met Johan Cruijff, die was aangezocht om Oranje bij dat toernooi als coach te begeleiden.

Het sectiebestuur betaald voetbal kwam tot dat besluit omdat Cruijff volgens de bond via zijn raadsman telkens nieuwe voorwaarden verbond aan een overeenkomst. Breekpunten waren volgens de voetbalbond een geschil over de kleding die Cruijff zou dragen en de honorering. Zo wilde hij tien procent van de netto winst die de KNVB zou maken op het WK, een garantiebedrag en premies. Aaan het EK twee jaar geleden in Zweden hield de KNVB netto ruim 4,3 miljoen gulden over. Tien procent van dat bedrag is nog altijd ruim vier ton. De beslissing van het sectiebestuur, die zaterdagavond in Las Vegas bekend werd gemaakt, is het einde van een periode van zo'n twee jaar waarin Cruijff en de KNVB met elkaar hebben gesproken. Met het vorige sectiebestuur, onder leiding van drs. M. van Rooijen, was al een akkoord bereikt waaronder Cruijff echter weigerde zijn handtekening te zetten. Enkele weken geleden voerde de huidige sectie-voorzitter J. Staatsen een gesprek met de coach van Barcelona, dat beide partijen als positief beoordeelden.

“Na mijn gesprek met hem was ik ervan overtuigd dat het rond zou komen. Maar daarna kwam zijn advocaat met heel andere dingen op de proppen dan ik met Johan Cruijff had besproken”, aldus Staatsen. Cruijffs raadsman, prof. mr. K.H.L. van Mens, liet de KNVB daarbij tevens weten: “Als u niet met onze voorstellen akkoord gaat, hebt u veel uit te leggen aan voetbalminnend Nederland.” Staatsen: “Ik weet zeker dat de persoon Johan Cruijff graag bondscoach wilde worden, maar de BV Cruijff wilde het niet.”

Staatsen zegt dat de afspraken over de kleding en de financiele eisen tot het afbreken van de gesprekken hebben geleid. Cruijff draagt, ook bij Barcelona, kleding van Cruijff Sportswear. Het Nederlands elftal heeft een contract met Lotto. Er was volgens de KNVB afgesproken dat Cruijff zijn merk “niet provocerend” zou uitdragen, maar daar kwam zijn raadsman later op terug. Voorts wilde de beoogde bondscoach tot 31 januari de mogelijkheid open houden zich alsnog terug te trekken. “De voorbereiding op de eindronden begint de dag na de loting. Wij wilden duidelijkheid”, aldus Staatsen. Hij liet ook weten dat binnen het sectiebestuur de laatste weken stemmen waren opgegaan om niet met Cruijff in zee te gaan omdat het gevoel bestond dat hij een loopje nam het het bestuur.

Cruijff sprak gisteren tegen dat er grote verschillen van inzicht bestaan. “Als Staatsen en ik om een tafel gaan zitten, zouden we waarschijnlijk snel tot een akkoord komen.” Maar hij gaat deze week “lekker skien” en zal zelf niet het initiatief nemen voor zo'n ontmoeting. Van zijn kant is er op het gebied van kledingafspraken nooit enige onduidelijkheid geweest en kon ook de salariering voor zijn activiteiten geen probleem vormen. “Ik was bereid twee maanden te werken voor een maandsalaris.”

Dat het juist in deze periode was afgeketst noemde hij tekenend voor de organisatorische problemen bij de KNVB. “De eerste keer dat ze onder druk moeten beslissen gaat het mis.”

In Las Vegas maakte de KNVB bekend dat met Dick Advocaat - die het Nederlands elftal in de kwalificatiepoule voor dit WK onder zij hoede had - een overeenkomst is gesloten voor de periode die begint na het WK voetbal en loopt tot en met de eindronden van het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk in 1998. Advocaat zei te beseffen dat hij moeilijk afwijzend kan reageren op het verzoek van de KNVB. “Maar ik heb tijd nodig om aan het idee te wennen.”