Wouters dient als cement bij stenen van PSV

EINDHOVEN, 18 DEC. Trainer Aad de Mos noemde Jan Wouters gisteren het cement tussen de stenen van PSV. Voorzitter Bill Maeyer sprak voortdurend over 'Jan', alsof de 63-voudig international al jarenlang onder Eindhovenaren was.

Binnen een week kwam Wouters' sensationele transfer van Bayern München naar PSV rond. De Utrechter, 33 jaar, tekende voor twee en een half seizoen en is na de winterstop inzetbaar op het middenveld van PSV. “Het is wat, om op je 33e benaderd te worden door een club als PSV”, zei Wouters. Een uitgestelde overgang, eigenlijk, want er was een paar jaar geleden al sprake van.

Maeyer glom. Terwijl manager Ploegsma met verschijnselen van uitputting in het ziekenhuis lag, hadden hij en het bestuur toegeslagen. “We zijn trots. Normaal vertrekken onze beste spelers naar het buitenland. Voor PSV en het Nederlandse voetbal is het goed dat we Jan terughalen.”

“Ik was het met Bayern eens over een nieuw contract van een jaar”, zei Wouters, die twee jaar geleden de overstap maakte van Ajax naar Bayern München en daar uitgroeide tot een van de belangrijkste spelers. “Maar toen Rob Jansen (VVCS) belde, voelde ik meteen voor PSV. Ooit zou ik toch terugkeren.”

Wouters, die na het WK afscheid neemt van Oranje, is in feite overal inzetbaar op het middenveld, met een persoonlijke voorkeur voor de controlerende rol in het midden. Tijdens oefenwedstrijdjes in Zeeland, begin januari, wil De Mos hem inpassen, zodat hij op 9 januari beschikbaar is voor de wedstrijd bij FC Twente, waar Wouters dit seizoen met Bayern voor de UEFA-beker speelde.

De Mos was overtuigd dat zijn hartewens om Wouters in te lijven niet in vervulling zou gaan. Wouters genoot respect bij Bayern, van vice-president Beckenbauer en manager Hoeness tot de wasvrouw en ballenjongen. Zijn instelling, tactisch inzicht, ervaring, maar ook zijn voorkomendheid buiten het veld voedden de populariteit. Volgens begeleider Jansen liet Bayern hem gaan uit respect, zoals eerder gebeurde met Lerby.