Tabaksblat nieuwe topman Unilever

Morris Tabaksblat wordt de nieuwe directievoorzitter van Unilever NV, de Nederlandse tak van de Brits-Nederlandse producent van consumentenartikelen. Tabaksblat (54) volgt Floris Maljers (60) op, die in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd volgend jaar mei tijdens de aandeelhoudersvergadering aftreedt. Maljers is ruim 35 jaar bij het zeep- en levensmiddelenconcern werkzaam geweest.

Tabaksblat was de gedoodverfde kandidaat om Maljers op te volgen. Hij maakt sinds 1991 deel uit van het special committee, een driemanschap, waarin - naast Tabaksblat - ook Maljers en Michael Perry, directievoorzitter van Unilever plc - de Britse tak van het concern - zitting hebben.

De nieuwe directievoorzitter van Unilever NV, maakt sinds 1984 deel uit van de raden van bestuur van de beide moederbedrijven. Hij was al vice-voorzitter van de NV en trad in 1964 in dienst bij het bedrijf.

Tabaksblat was binnen de raden van bestuur vooral belast met de uitbouw van de activiteiten op het gebied van produkten voor de persoonlijke verzorging. Zo verbleef hij van 1987 tot 1990 in New York als regionaal-directeur voor Noord-Amerika en bestuursvoorzitter van Unilever United States, de houdstermaatschappij van de Amerikaanse belangen.

In die hoedanigheid was hij betrokken bij een aantal acquisities van cosmetica-concerns, waaronder Chesebrough-Pond's (1986), Elizabeth Arden (1989) en Fabergé (1989). In dat laatste jaar werd ook het prestigieuze parfumhuis Calvin Klein verworven. Met deze acquisities waren miljarden dollars gemoeid.