Stille vechters

Nederland mag dan volgestouwd zijn met regels om onvrijwillige overname van beursfondsen tegen te gaan, dat betekent nog niet dat Belgen daarmee genoegen nemen.

Door het grote aantal regels behoren vijandige overnames in Nederland bijna tot het verleden. Belgen uit Ukkel zijn de laatste der mohikanen. In Ukkel staat Auxinvest, een onderdeel van de Generale Maatschappij van België. Auxinvest heeft zijn oog laten vallen op de Nieuwegeinse installateur GTI en vergaarde een belang van 31 procent. Toen de GTI-directie hier vorig jaar van hoorde, gaf het onmiddellijk preferente aandelen uit bij een bevriende stichting, zodat de Belgen met hun belang niets meer kunnen aanvangen. De Belgen staan perplex: hadden de aandeelhouders daar niets over te zeggen? Nee, meende de Utechtse rechtbank. Betekent dat dat de aandeelhouder monddood is: Nee, zegt de rechtbank: om de vijf jaar kunnen de aandeelhouders een eind maken aan de bevoegdheid van de directie om preferente aandelen uit te geven. Auxinvest wil dat de onneembare veste eerder wordt ingenomen. In stilte tekenden zij hoger beroep aan bij het Gerechtshof in Amsterdam.