Singing Detective voor kinderen op zondagmorgen

De Man met de Hoed. Zondag, Ned.3, 10.15-11.00u. (in Villa Achterwerk).

De spannende nieuwe jeugdserie van de VPRO, De Man met de Hoed, waarvan zondagochtend om kwart over tien op Nederland 3 het tweede deel wordt uitgezonden, laat alle sombere gevoelens over de Nederlandse kindertelevisie produkties smelten als sneeuw voor de zon.

De Man met de Hoed levert het bewijs dat er wèl creatieve, spannende en geestige televisieprogramma's in Hilversum gemaakt kunnen worden, in tegenstelling tot wat je soms geneigd bent te denken.

Wat betreft sfeer en vormgeving doet deze nieuwe serie sterk denken aan de succesvolle Britse tv-serie The Singing Detective (twee keer door de VPRO uitgezonden). De titelheld van de jeugdserie, de man met de hoed roept associaties op met de zingende detective, die ook met een slappe hoed op mistige straathoeken stond te wachten. Ook de surreële sfeer in de beide series is vergelijkbaar. Maar de De Man met de Hoed, lichter van toon en minder nostalgisch, is meer dan een Singing Detective voor kinderen.

De man met de hoed (perfect gespeeld door Rik van Uffelen, met een constante Armando-schurkenblik en dito snor) is om te beginnen geen detective, maar een sinistere afperser. Hij heeft in de gaten dat de goochelaar Harrie van Onderen (Freark Smirk) met een apparaatje in zijn ring kan voorspellen wat het winnende getal bij de roulette is, en zo schatten verdient in casino's.

De man met de hoed wil natuurlijk die ring, met daarin de geheime chip die valsspelen mogelijk maakt.

Juist op het moment dat goochelaar Harrie op aandrang van zijn vrouw Toos (Cecile Heuer; samen vormen zij het duo De Harto's) wil stoppen met valsspelen, dreigt de man met de hoed Harrie te vermoorden als hij hem zijn valsspeelring niet geeft.

Uiteraard wil de schurk dat met een glimmend pistool met geluiddemper doen, tijdens een voorstelling van de Harto's in het dorpstheater te Zuffelen, een fictieve Belgische gemeente. De spanning in de zaal is toch al hoog, omdat een busje vol goede vrienden van Toos en Harrie, uit de Bloemenbuurt waar zij oorspronkelijk vandaan komen, de voorstelling bezoekt. En op het moment dat Harrie een van zijn goede vrienden laat zweven, ziet hij de man met de hoed achter de coulissen zijn pistool op hem richten. Harrie verschuilt zich achter de zwevende vriend, blaast om tijd te winnen nog een ballon op, en zakt dan, als door een hartaanval getroffen ineen op het podium. De spanning is hem te veel geworden, hij sterft op het podium, vóór de sinistere man met de hoed heeft kunnen schieten.

Maar net zoals in The Singing Detective is in De Man met de Hoed niets zoals het lijkt. Is Harrie echt dood? Of heeft hij de hartaanval in scène gezet om de man met de hoed te ontlopen? De geheimzinnige toestanden die daar allemaal uit voortkomen zorgen de komende zes afleveringen voor spannende, grappige verwikkelingen, vol sfeervolle terzijdes, grappen en liedjes waarin de spelers af en toe uitbarsten. De liedjes passen als vanzelfsprekend in de magische wereld die in de serie geschapen wordt, waarin zelfs het witte konijn van Harrie en Toos (voor uit de hoge hoed) een spannende rol krijgt. Het inventieve scenario van Ellie van Dooren, de prachtige vormgeving, het perfecte spel maken de De Man met de Hoed zowel voor kinderen als volwassenen een tv-feest.

    • Paul Steenhuis