Shell geeft toe olieboycot te hebben omzeild

JOHANNESBURG, 18 DEC. Shell Zuid-Afrika heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat zij in het verleden via internationale handelaren ruwe olie en olieprodukten heeft gekocht om het olie-embargo van de Verenigde Naties tegen Zuid-Afrika te omzeilen.

Volgens een verklaring die Shell Zuid-Afrika gistermiddag in Kaapstad uitgaf was de moedermaatschappij, de Koninklijke/Shell Groep, hiervan niet op de hoogte.

De bekendmaking volgde twee dagen nadat de Zuidafrikaanse minister voor energie en mineralen, George Bartlett, na jaren van geheimhouding informatie gaf over de aankoop en opslag van olie in de tijd van het internationale embargo, dat overigens niet bindend was. Bartlett verklaarde dat de oliemaatschappijen Shell en Total zelf aan ruwe olie waren gekomen en niet zoals anderen via het staatsinkoopfonds Strategic Fuel Fund Association (SFF) hadden ingekocht.

Shell Zuid-Afrika spreekt dit in de verklaring tegen. De maatschappij zegt dat zij ruwe olie van het SFF heeft gekocht toen het fonds haar voorraden moest opmaken. Shell Zuid-Afrika heeft echter ook op de internationale markt ingekocht en heeft zich daarbij volgens de verklaring “te allen tijde volledig aan de Zuidafrikaanse wet gehouden”. Omdat geheimhouding een voorwaarde was van de Zuidafrikaanse overheid, heeft de maatschappij nooit informatie over de aankoop van ruwe olie gegeven aan haar moedermaatschappij. De Koninklijke/Shell Groep “heeft niet kunnen weten waar en hoe Shell Zuid-Afrika zijn olie heeft verkregen”.

    • Peter ter Horst