Reinigingsbedrijf van milieufraude verdacht

ROTTERDAM, 18 DEC. De politie heeft gistermiddag invallen gedaan bij vestigingen van het scheeps- en industrieel reinigingsbedrijf TCA-Holding.

Het gaat om vijf vestigingen onder namen als TankCleaning en Eurocleaning in de Rotterdamse en Amsterdamse haven alsmede in Groningen. Bij al deze bedrijven worden dit weekeinde bodemmonsters genomen. Volgens een woordvoerder van Justitie wordt TCA verdacht van overtreding van diverse milieuwetten, valsheid in geschrifte en oplichting.

In het kader van het onderzoek is huiszoeking verricht bij een afnemer van giftig afval in het Vlaamse deel van België. Ook zijn de woningen van vijftien leidinggevende functionarissen van TCA, verspreid over heel Nederland, doorzocht.

Het onderzoek dat vooraf ging aan de invallen van gisteren, is begonnen in januari. Volgens het ministerie van VROM zijn vanaf 1990 regelmatig processen-verbaal opgemaakt bij TCA. Met name het vermoeden van regelmatige export van gevaarlijk afval naar andere landen vormde nu de aanleiding tot ingrijpen.

De politiekorpsen in Amsterdam, Rotterdam en Groningen werden bij de operatie ondersteund door het Milieubijstandsteam van het ministerie van VROM, de Centrale Recherche Informatiedienst en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Ook de Belastingdienst Rotterdam was op eigen verzoek betrokken bij het onderzoek. Het hoofdkantoor van TCA is gevestigd in deze stad.

Het ministerie van VROM heeft zich vóór de operatie overtuigd van de gevolgen van een mogelijk stilvallen van de betrokken bedrijven. Duidelijk was dat er elders in Nederland voldoende capaciteit was om extra afvalstoffen te verwerken.

Volgens één van de directeuren van TCA-Holding moet de inval van vrijdagmiddag berusten op een misverstand. “We werken met de voorgeschreven vergunningen”. Inmiddels zijn de activiteiten rond de verkoop van de tankterminal van Van Ommeren in Amsterdam aan TCA in verband met de invallen opgeschort tot na de feestdagen.