Patiënte overlijdt na verkeerde injectie

LEEUWARDEN, 18 DEC. De rijksrecherche in Leeuwarden stelt een onderzoek in naar het overlijden van een 72-jarige vrouw uit Sint Annaparochie in het Medisch Centrum Leeuwarden.

De vrouw overleed op 18 augustus kort nadat zij door een co-assistent een injectie kaliumchloride kreeg toegediend, die was bestemd voor de voedingssonde van een andere patiënt. De injectiespuit bevatte in strijd met de voorschriften geen label en lag op een blad met twee andere injectiespuiten met lasix (een vochtafdrijver) en heparine (een bloedverdunner). Het ziekenhuis heeft het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Volksgezondheid op de hoogte gebracht van het overlijden van de vrouw. “Je kunt helaas geen garantie afgeven dat je elke fout kunt voorkomen, omdat het mensenwerk blijft”, zegt W. Blaauw, lid van de raad van bestuur van het medisch centrum. Degene die de ampul leegzuigt in de spuit moet deze van een label voorzien. Dat dit achterwege bleef, wijt Blauw aan onoplettendheid. Het systeem is op zich deugdelijk en het ziekenhuis heeft dan ook geen maatregelen genomen om de procedures met meer waarborgen te omgeven, aldus Blaauw.