Palestijnen krijgen 570 miljoen in 1994

PARIJS, 18 DEC. Internationale donors hebben uiteindelijk 570 miljoen dollar hulp toegezegd voor de Palestijnen voor het jaar 1994, iets meer dan op een donorsconferentie in Washington op 1 oktober, toen in totaal 2 miljard pover vijf jaar werd beloofd.

Dat heeft de vice-president van de Wereldbank, Caio Koch-Weser, gisteren meegedeeld op een persconferentie in Parijs na de eerste bijeenkomst van de Overleggroep inzake de ontwikkeling van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Een deel van het geld zal gaan naar salarissen voor de nieuwe Palestijnse bestuursraad en politiemacht, die zodra de laatste problemen met Israel uit de weg zijn geruimd, in de Gazastrook en Jericho de taken van de Israeliërs gaan overnemen, tot deze kunnen worden betaald uit belastinginkomsten. PLO-econonoom Abu Ala (Ahmed Korei) zei wat dat betreft dat de bewoners “geen vakantie van belasting” krijgen, omdat het nieuwe bestuur dezelfde belastingen zal heffen als de Israeliërs tot nog toe doen.

Abu Ala beloofde op zijn beurt dat de Palestijnen zullen blijk geven van “doorzichtigheid en verantwoordelijkheid” in hun gebruik van het hulp-geld. De Palestijnen zullen laten zien dat hun bestuur correct is en zij zullen de donors bewijzen dat hun geld op de juiste wijze wordt gebruikt, zei hij. De laatste tijd wordt veel twijfel geuit aan de manier waarop de PLO-top met geld omgaat. (Reuter, AFP)