Onverwacht overleg over Bosnië

WENEN/BELGRADO, 18 DEC. De bemiddelaars Thorvald Stoltenberg en Lord Owen hebben gisteren onverwachts in Belgrado overlegd met vertegenwoordigers van Kroaten en Serviërs, zo melden het persbureau Tanjug en de Servische televisie.

Ze kwamen uit Wenen waar ze samen met leiders van de Europese Unie een onderhoud hadden met de Bosnische moslim-president Alija Izetbegovic en premier Haris Silajdzic. In Belgrado spraken Stoltenberg en Owen met Kroatische en Servische leiders uit Kroatië en Servië en met de leiders van Kroaten en Serviërs in Bosnië-Herzegowina.

De moslims waren niet aanwezig bij het overleg in een villa buiten Belgrado. Zij spraken eerder op de dag in Wenen wel twee uur met de internationale bemiddelaars, de Belgische minister van buitenlandse zaken Claes (als EU-voorzitter) en EU-commissaris Hans van den Broek. Na afloop daarvan zei Silajdzic dat “de vooruitzichten op een vredesregeling nog steeds niet erg goed zijn”. Nadat de moslims en Kroaten donderdag in zuidelijk Bosnië een kerstbestand overeen waren gekomen, sloten het Kroatische leger en de Servische separatisten gisteren in Krajina een staakt-het-vuren voor de periode van 23 december tot 15 januari. (Reuter, AP)