Nieuw onderzoek naar handelwijze Zeeuws bedrijf

MIDDELBURG, 18 DEC. Het openbaar ministerie in Zeeland opent een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de naleving van milieuwetten door Broomchemie bv in Terneuzen.

Het onderzoek zal worden gebaseerd op een vertrouwelijk rapport dat is opgesteld door de Regionale Milieuhygiëne. Volgens officier van justitie in Middelburg A. de Lange overschreed het bedrijf in veertig à vijftig procent van de gehouden metingen de milieu-eisen. Het vertrouwelijke rapport diende gisteren als bewijsstuk tijdens een rechtszaak tegen het chemische bedrijf bij de arrondisementsrechtbank in Middelburg. Broomchemie is beschuldigd van het illegaal verwerken van chemisch afval en het slecht onderhouden van een installatie waarmee de stof is verwerkt. Vorig jaar oktober ontsnapte een gifwolk en kwam de chemische stof dichloormethaan in de nabijgelegen wijk Zeldenrust terecht. Een groot aantal bewoners had tijdelijk last van huidaandoeningen. De officier van justitie eiste een boete van 150.000 gulden voor het bedrijf, waarvan 50.000 voorwaardelijk. Tegen de technisch manager van het bedrijf eiste de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 10.000 gulden.