Kunstenaars beginnen een eigen kunstwinkel

GRONINGEN, 18 DEC. Aan de Grote Markt in Groningen is afgelopen week een kunstwinkel geopend, die wordt gedreven door tien professionele beeldende kunstenaars. Zij exposeren en verkopen er hun eigen kunstwerken. In de winkel, die zeven dagen per week is geopend, zijn steeds twee kunstenaars aanwezig om bezoekers te adviseren.

Doel van het initiatief is het publiek 'betaalbare kunst' aan te kunnen bieden. De prijzen van grafiek liggen tussen de twee- en de vijfhonderd gulden, aldus één van de initiatiefnemers J. Meijering. De 'laagdrempeligheid' van de winkel, de informele sfeer en het directe contact tussen bezoeker en kunstenaar moeten kunst uit de elitaire sfeer halen, verklaart hij.

Naast de vaste groep van tien kunstenaars worden er wisselende exposities gehouden door andere kunstenaars. In de weekeinden vinden speciale activiteiten plaats zoals snelportretteren, action-painting, voordrachten van dichters, performances en vertoningen van videokunst. In de winkel komt ook een lijstenmakerij en worden mappen met werk van andere kunstenaars opgehangen.

De kunstenaars betalen geen huur; volgens Meijering wordt de veertig meter diepe ruimte beschikbaar gesteld door een designwinkel. Dat kunstenaars het heft in eigen handen nemen is in zijn ogen het gevolg van hun groeiende weerstand tegen de galeries, die veelal hoge provisies berekenen. “Veel kunstenaars hebben langdurige contracten en kunnen geen kant uit. Voor het publiek is de kunst in de galeries steeds minder betaalbaar. Je vindt haast geen kunstwerken meer onder de duizend gulden in een galerie.”