Kritiekloze eters

De voedingsindustrie is in mineur: vele incidenten treffen de branche. Nadat de schappen baby- en peutervoeding Olvarit waren leeggehaald, moesten de supermarkten pakken Becel koffiemelk, flessen limonade van Raak en taartmixen van Baukje uit de rekken verwijderen.

Ook onschuldige speelgoedbeestjes hebben risico's. Van Melle-dochter Look-o-look haalde deze week 60.000 zakjes winegums terug. De plastic trollen in de zakjes bleken ondragelijk te stinken. Zelfs gedestilleerd water is niet veilig. SEL Chemie waarschuwt in Nederlandse kranten voor zijn water. Wie een fles in huis heeft om de hapjes voor een tere babymaag te bereiden, het stoomstrijkijzer of de accu mee te vullen, kan worden verrast: de fles kan terpentine bevatten.

Zijn het allemaal incidenten? Nee, zegt de Stichting Kwaliteitsdienst Nederland. Als er een industrie is waar weinig ISO-kwaliteitscertificaten worden verstrekt, is het wel de Nederlandse voedingsindustrie. De reden volgens de stichting: de consumenten van voeding zijn niet zo kritisch als professionele afnemers. (MB)